Skip to main content
  • 14 september 2020
    Media

Facebook? Schrijf maar op mijn blog

Nayako Sadashi

Facebook gooit anarchisten van haar platform, de laatste tijd. Zo ook Peter Storm, blijkt uit het laatste stukje op dit blog. Mensen met 'extreme' meningen moeten van Facebook gegooid worden, vindt Facebook. En 'wij' anarchisten zijn zogenaamd heel 'extreem'. De Obama- en Trump-aanhangers blijven over, D66- en PvdA-stemmers. Van die hele 'gematigde' (kuch) mensen.

Mijn blog Nayakosadashi2020 is een free speech absolutist. Alles mag je er vinden en zeggen. Probeer het maar te onderbouwen. Doe je belachelijke beweringen? De last ligt op jouw schouders, jij moet ze zien te onderbouwen.

Abortus moet verboden worden? Zwarten zijn dom? De aarde is plat? De wereld wordt geregeerd door reptielen? We moeten een heilstaat? We moeten geen staat? Mannen en vrouwen bestaan niet?  Transgenderisme is vooruitgang? Transgenderisme is kindermishandeling? Zwarte Piet is racisme? Zwarte Piet is cultureel erfgoed? Trump is een held? Trump moet kanker krijgen?

Van mij mag je het allemaal zeggen. Het is niet aan de managers van Facebook om de grenzen van het debat te bepalen. Het debat kent geen grenzen. Het politieke debat niet en het filosofische debat  niet. Het interne debat al helemaal  niet. Daarmee bedoel ik, het debat dat je met jezelf hebt, in je hoofd. Er zijn geen grenzen aan redenatie en conversatie, speculatie, interactie. Moet een bedrijf, of een staat gaan bepalen wat we wel niet mogen vinden/zeggen? Bepaalt Facebook binnen welke kaders er gedebatteerd kan worden?

Ik vind het persoonlijk wel fijn dat Youtube bijvoorbeeld ook maoïsten op haar netwerk de ruimte geeft. (Als anarchisme extreem is, dan is maoïsme dat zeker...) Ik ben het op bijna alle punten oneens met de gemiddelde maoïst. Maar ik wil wel weten waar ze mee bezig zijn. Ik wil weten wat Jason Unruhe ( een maoïst die achter Noord Korea staat ) zegt en vindt en hoeveel aanhang hij heeft. Ook alben ik het voor laten we zeggen achtenzeventig procent met hem oneens.Als je hem van Youtube bant, kunnen we de politieke ontwikkelingen moeilijk volgen. En dan kunnen we er dus ook niet op responderen. Als je volgt wat 'de vijand' doet, dan weet je ook beter waarom je het met hen oneens bent. En wat jouw eigen ideeën dan wél zijn.

Hoe weet je wat je vindt, als je niet eens weet wat je kán vinden? Hoe kan je wat van anarchisme vinden, als je niet eens mag weten dat het bestaat, van Facebook? Hoe kan je weten dat het 'slecht' is, als je het nergens tegenkomt?

Waarom zaten anarchisten überhaupt op Facebook? Facebook is een bedrijf. Jij bent een klant bij dat bedrijf. Wil je als anarchist klant zijn bij een McDonald's -achtig bedrijf? Men zegt weleens: als je een bedrijf niet betaalt, dan ben jij het product. Je geeft Facebook je gegevens, je data. Zij geven je hun speelgoed, hun digitale infrastructuur.

Anarchisten gaan nu hun eigen netwerken opzetten. Netwerken waar men veel minder grip op heeft. Anarchisten hebben/hadden al hun eigen soort van sociale media.

De mensen zullen anarchisme niet meer tegen komen op Facebook, en straks ook niet meer op Youtube (denk ik ). Maar de mensen zullen anarchisten wel tegenkomen in de straat. Op stickers die op muren geplakt zijn. In folders die uitgedeeld worden. Op muurkranten, websites, in graffiti, in mond-op-mond-reclame etc, etc. Je kan het niet uitbannen. Onkruid vergaat niet. Zelfs Noord Korea heeft de anarchie niet uitgebannen. Want de anarchie zit daar nog in de hoofden en harten van sommige mensen. Iets waar de staat niet bij kan komen. 'We' zijn de staat dus altijd een stapje voor.

Nayako Sadashi