Skip to main content
  • 14 juni 2024

De dood van het denken - redactioneel juni 2024

Redactie

Sam Altman heeft vier hobbies. De onschuldigste is het volgen van Max Verstappen. Ook nummer twee werkt feitelijk alleen op de lachspieren: de jonge, bevlogen tech-ondernemer is lid van een club die terzijnertijd hun hersenen in zullen laten vriezen om zo het eeuwige leven in te gaan ...

Nummer drie en vier van Altmans bezigheden zijn echter van ernstiger signatuur, ook omdat ze met elkaar te maken hebben.

Altman is een prep, iemand die zich voorbereidt op de grote kladderatsch door zich met ingeblikte groente en een boel boeken terug te trekken op een stulpje in de bergen. En Altman is de vader van kunstmatige intelligentie.

KI (niet te verwarren met kunstmatige inseminatie) zal in de opvatting van Altman het paradijs op aarde vestigen. Volgens zijn critici is hij een tweede Oppenheimer. Volgens sommigen van hen zal de machine van Altman niet meer afhankelijk zijn van de mens die hem ontworpen heeft.

In de Groene Amsterdammer staat een portret van Altman. In een afzonderlijk artikel onthult het blad dat een aanzienlijk deel van de boeken die wij voor duur geld kopen, reeds geschreven is niet door eentje van ons maar door Altmans machientje ...