Skip to main content
  • 23 december 2022

Aankondiging podcast ‘Hollanditis’ over de geschiedenis van sociale bewegingen

KeesStad

Vanaf deze maand, december 2022, bestaan de podcasts ‘Hollanditis’ over uiteenlopende (linkse/activistische) sociale bewegingen en hun geschiedenis. We beginnen met een tweetrapsraket over de vredesbeweging en antimilitarisme. Omdat Oekraïne. https://www.hollanditispodcast.nl/Daarna behandelen we elke maand een nieuw thema. Het eerstvolgende is al bekend (en zelfs opgenomen): links/boeren/landbouw/voedsel. Zijn boerenbewegingen in Nederland altijd rechts geweest? Of bestaan ze wel, maar zien we ‘linkse boerenbewegingen’ alleen als ze zich in een arm land met wapens verzetten?

Maar dat dus later. Daarna lopen we een lang reeks thema’s en onderwerpen langs, van de globaliseringsbeweging tot feminisme, gewapende strijd (ook in Nederland ja), linkse media, boekwinkels, huisvesting, transport, solidariteit-met-de-derde-wereld, et cetera.

Uw hosts in deze zijn Jeremy en Kees, radicale huisvaders:

Kees is een luie huisvader en onderbetaalde zzp-er, maar ook al een leven lang op zoek naar rellen en bevrijdende revoluties (soms lukte dat bijna!) En fulltime amateur mediamaker (o.a. globalinfo.nl).

Jeremy is part time luie huisvader, part time army of one 'technical media support' en mede-organisator van het jaarlijkse 2.Dh5 festival voor activisten en wereldversleutelaars. Ook is/was hij voor of achter de schermen betrokken bij de podcasts Crash Course Economics, De Lockdown en Future Beyond Shell.

Hier is een heuse trailer:

https://www.hollanditispodcast.nl/episode/trailer

Hollanditis

Het eerste thema dat aangegraven wordt, tevens naamgever aan de hele (excusez) exercitie, is dus antimilitarisme en de vredesbeweging.

Ooit, begin jaren 1980 was die beweging zo groot in Nederland dat er internationaal een term voor bestond ’Hollanditis’. Dat was de pandemie die onder een groot deel van de bevolking toegeslagen had, waardoor mensen zich gingen verzetten tegen nieuwe atoombewapening. Het leidde tot de twee grootste demonstraties ooit.

Maar vreemd genoeg (of niet?) was van die massaliteit niets meer te bekennen toen er echt oorlog gevoerd ‘moest’ worden met deels Nederlandse wapens of medeplichtigheid. Dezelfde organisaties die zich hadden verzet tegen kernwapens, bleken jaren later voorstanders van ‘humanitaire interventies’ tegen bijvoorbeeld het Irakese of Servische bewind. Pas toen de globaliseringsbeweging op gang kwam, werd er weer het vermogen ontwikkeld om zich massaal te verzetten tegen een nieuw illegale interventie (in Afghanistan in 2001 en Irak in 2003).

En nu, met Oekraïne, lijken we weer helemaal terug bij af, of nog erger: er wordt algemeen gejuicht bij het beantwoorden van de Russische aanval op Oekraïne met zoveel mogelijk militair geweld. Alleen extreemrechtse wappies zijn nu nog tegen. De NAVO is ineens populairder dan ooit en het opkrikken van de defensiebegroting en oppompen van de wapenindustrie wordt nauwelijks nog bekritiseerd en staat nergens bij links op de agenda. “Wat een bizarre tijden!” zou Marcus Tullius Cicero hebben geroepen als hij dit had meegemaakt...

Klinkt dit interessant? Zegt het voort en deel deze posts bijvoorbeeld op de o zo sociale media

Of vertel het gewoon door aan je vrienden en bekenden: “wat ik nu heb gehoord...” een enorme kletspartij over de Nederlandse vredesbeweging en antimilitarisme door de eeuwen heen. Gratis en voor niks te beluisteren: Website: https://hollanditispodcast.nl/