Skip to main content
  • 01 januari 2024

Een ‘Fuck You!’ nieuwjaar

Joke Kaviaar

Elke keer ben ik weer blij als alle verplichte nummers aan feestdagen weer voorbij zijn. Voorbij koloniale Sinterklaas met blackface Zwarte Piet. Voorbij kerstdagen zoetsappigheid en huichelarij. Voorbij spilzuchtig vernietigend vuurwerk oud en nieuw. Eindelijk: 1 januari. Gewoon een dag later.

Een mooie dag voor een duinwandeling was het. Fikse wind, af en toe zon. Droog. Even lekker uitwaaien en de zinnen verzetten. Maar er kan geen dag voorbijgaan zonder dat iets me op de dagelijkse realiteit in deze wereld en in dit land wijst. Onderweg zag ik een SUV staan, een zwarte met grote witte letters achterop :“FUCK YOU GRETA”. De dikke middelvinger van de witte man die zijn superioriteit met dat vehikel wil bewijzen.

In de bossen en duinen veel grote plassen waardoor ik af en toe terug en om moest lopen. Nog nooit meegemaakt zo veel. Ondertussen kon ik het niet loslaten, dat FUCK YOU. En ik bedacht me waarvoor het eigenlijk staat: “FUCK YOU, natuur, dieren in die natuur, gezonde lucht om in te ademen, kinderen van nu die in de gevolgen moeten opgroeien, mens en dier elders in de wereld die tot vluchten worden gedwongen, FUCK YOU bosbranden, zeespiegelstijging, droogte of  overstromingen, FUCK YOU ieder die moet vluchten voor de gevolgen van het wereldwijde smerige koloniale FUCK YOU. FUCK YOU allemaal en overal als ik maar lekker kan doen waar ik zin in heb.”

Het is deze mentaliteit waarmee we te maken hebben. Dit is wat de PVV groot heeft gemaakt. Dit individu met die auto is exemplarisch, vertegenwoordiger van het idee dat we op de huidige voet kunnen doorgaan, tegen beter weten in. Exemplarisch voor mensen die roepen: “Rij maar over die demonstranten over de snelweg heen!”. Exemplarisch voor de dierenlijken etende lieden die zich noch iets van het leed van de koeien, varkens en kippen e.v.a. aantrekken, noch van het kappen van het regenwoud voor veevoer. Wijs je op die vernietigende agro industrie, dan willen ze juist een biefstuk meer. “Ik laat me niet vertellen dat… !” Exemplarisch voor het egoïstische, sociaal darwinistische, racistische gedachtegoed “eigen volk eerst” dat je nu niet meer fascistisch mag noemen. Of is het “eigen individu eerst”? Maar dan wel ingebed in tradities en gewoontes van ‘het volk’ waarop ‘links’ of ‘woke’ de aanval zou hebben ingezet. En dan zijn er dus die zeggen dat ‘links’ en ‘woke’ verantwoordelijk is voor de shitshow waar we nu in zitten. Laat het gaslighten maar beginnen.

Welnu. Ik heb voor dit nieuwe jaar een voornemen dat ik wil voorleggen aan een ieder die zich ‘links’ noemt, of dat label ‘woke’ krijg opgeplakt: Stop met ons wat aantrekken van dat gejammer van rechtsvolk dat doet alsof we hen alles afnemen, stop met excuses te maken of te zeggen dat het heus niet zo ingrijpend is wat we voor veranderingen willen en dat we het best wel begrijpen dat mensen daar moeite mee hebben. Stop met zeggen: “Nee, hoor, we willen je tradities en gewoontes niet vernietigen, je mag nog best [vul maar in]”. Stop met dat redelijke mee schuiven naar rechts  omdat anders mensen ‘ons’ niet aardig meer vinden, niet meer op ‘links’ zouden stemmen. Ik doel natuurlijk op dat slappe liberaal ‘links’, parlementair links, gematigd links. Veel te netjes. FUCK DAT allemaal. Laat het gedaan zijn met begrip voor al dat rechtsvolk, want het heeft ‘links’ niets gebracht, alleen maar het verlies van die ‘linkse’ revolutionaire identiteit en de vergoelijking van de haat door deze te bagatelliseren als ‘angst’.

Laten we gewoon zeggen: we pikken het niet meer. En: dit kan zo niet langer. Moeten we dat nog uitleggen? In duidelijke taal dan. Wie dan nog niet luisteren wil, moet maar voelen. De rechtse keuze is een keuze. Ik zag gisteren een cabaretier op TV de eindejaarsconference doen en die gast had er ook nog steeds geen zak van begrepen. Hij leek me aanvankelijk relatief links maar toen hij begon te zeggen ‘ik moet nog een mening over XR hebben’ en het klimaat daarmee zeer summier als onderwerp aansneed was hij weer de zoveelste die er zo nodig voor moet zorgen dat hij niet als te links zou kunnen worden weggezet. Je weet tenslotte maar nooit wat dat voor je carrière betekent. Schijtluis. Een jaar van klimaatstrijd werd gereduceerd tot een paar minachtende grappen en het verleggen van de aandacht precies de verkeerde kant op. FUCK YOU, meneer Nobody. Je bent onderdeel van het probleem.

Ik pleit hiervoor: we moeten leren duidelijk te zijn en FUCK YOU te zeggen. We moeten het aandurven onverbloemd de waarheid te zeggen en verregaand in actie te komen. Wat nou als die driehonderd mensen die afgelopen zaterdag op de A10 zaten, naast een gebouw waar de ING niet eens meer zit, het hoofdkantoor van die ING binnendringen, tot de burelen van de directie komen, en daar eens blijven zitten zodat ‘business as usual’ niet door kan gaan? Barricadeer de deuren maar. En dan ben ik nog steeds vriendelijk, ik kan nog wel radicalere acties bedenken. Dat die SUV’s onklaar kunnen worden gemaakt met een simpele lins in de ventielen van de wielen is bijvoorbeeld aardig om te weten.

Mag het niet? FUCK YOU. Wat niet mag, kan nog steeds. Er is genoeg te doen. Die boeren in de agro industrie moeten weg, liever vandaag dan morgen, niks geen fluwelen handschoenen. Gewoon: klaar. Tijd genoeg gehad. Die fossiele industrie ZELF moet aangepakt, die hebben directeuren in kantoren en industrieën, daar kun je heen. Geweldloos openlijk steentjes tussen het kolentreinspoor weghalen omdat mensen zo graag verantwoording bij een rechter afleggen? Pure symboliek, misschien goed voor een dagje publiciteit maar wel een dikke aanklacht, schadeclaim en vragen om een rechtszakencircus. Er wordt nog veel te veel vertrouwd op de rechtstaat, de overheid, de media, de politie. Daarbij zijn linkse activisten veel te veel bereid om de andere wang toe te keren. Er is een soort beeld dat het martelaarschap van je steeds maar laten arresteren de ultieme actie is. Een voorrecht voor witte activisten overigens. En er is geen tijd meer voor. Ik heb me over dit soort zaken het afgelopen jaar ook al opgewonden. En nu? Als een stel fascisten zich straks regering mogen noemen, kun je niet nog een jaar aardig gaan zitten doen.
Enfin, dit zijn dus allemaal dingen die ik me vanmiddag bedacht toen ik dat dikke ‘FUCK YOU GRETA’ op die SUV zag. GRETA zal het nooit zien waarschijnlijk, maar die krijgt wel meer shit over zich heen. Maar daar gaat het ook niet om, het is waar dat FUCK YOU voor staat.

Laten we voor ons eigen FUCK YOU staan en daadwerkelijk de schade die berokkend wordt aan deze planeet een halt toeroepen. We kunnen wel blijven eisen dat financiering door overheid en banken stopt, maar laat ze dan maar eens merken dat er iets in hun betaalsystemen niet meer helemaal lekker werkt. Bedenk het maar. Dat de olie niet meer door de pijpen loopt. De kolen niet meer worden verscheept of verreden. Dat het gas niet meer wordt opgeboord. Dat het gif niet meer wordt geproduceerd en verkocht. Dat afgebrande stallen niet meer worden vervangen, de slachthuizen er niet meer staan. FUCK YOU, kolonialistisch kapitalisme dat onze gezondheid, vrijheid en leven bedreigt en mensen van hun woonplaats verdrijft. FUCK YOU, fascisten. DIKKE FUCK YOU. En nee, geen sorry voor die harde taal. Wie een racist, fascist, vervuiler, macho patriarchale lul wil zijn, wie voor een fooi het kapitaal wil blijven verdedigen tegen vermeende concurrentie van vluchtelingen of (arbeids)migranten, kan het krijgen. Verdeel- en heers is vaak genoeg uitgelegd. De keus om onderdeel of oplossing van het probleem te zijn kan iedereen zelf maken. En tot slot ook nog even een dikke FUCK YOU voor al die neplinksen die al decennialang heulen en collaboreren met (extreem-) rechts en daarbij systematisch het spelletje touwtrekken bij voorbaat verloren hebben. Met zulke ‘vrienden’ heb je geen vijanden nodig.

FUCK YOU. Het is een nieuw jaar naar verluidt. 20FUCKYOU24. Tijd voor een nieuwe, radicale, koers.