Skip to main content
  • 05 juni 2023

De storm en de brand - Podcast Onderstroom over Huurstaking Riekerhaven

Onderstroom

Welkom bij Onderstroom! Ditmaal heeft Alex het over huurstaken. Gast Nina vertelt over de huurstaking bij het Riekerhaven complex.

Nina woonde in het wooncomplex voor studenten en statushouders bij Riekerhaven in Amsterdam. Ze vertelt over hoe de natuur deze totaal onveilige woningen uit elkaar trok, en over de huurstaking die daaruit volgde.

Daarbij vertelt Nina het hele verhaal, van de aanloop en de storm tot de staking, de brand en meer. Maar het gaat daarbij ook over over onderhandeling, de juridische status van huurstakingen, de geschiedenis van huurstaking in Nederland en waar je bij jouw eigen huurstaking rekening mee moet houden, wie je zoal kunnen ondersteunen en meer. Hierover heeft Nina overigens ook een handleiding geschreven die binnenkort verschijnt in een boek dat wordt uitgegeven door Mokum Kraakt.

Deze aflevering grijpt terug op onze eerste afleveringen, die over eigendom, kraken en coöptatie.

Gekke tidbit, na al het zogenaamde herstel is het dak van het Riekerhaven er in maart van 2023 opnieuw afgewaaid! Precies toen deze podcast werd opgenomen!

De shoutout is deze maand terug! We noemen bij Onderstroom de hele tijd groepen en projecten binnen onze bewegingen, maar deze maand is de volle shoutout als pauze in de aflevering terug. Nina presenteert namelijk ook "The Alternative": een augmented boardgame over economische planning en het bouwen van een betere wereld na de revolutie.

https://onderstroom.red/alle-afleveringen/huurstaking-riekerhaven-de-storm-en-de-brand/