Skip to main content
  • 09 april 2006

Rita op ramkoers

Joke Kaviaar

Kom op, let’s go!” roept onze Rita. Geen mens die het waagt haar erop te wijzen dat ‘let’s go’ geen Nederlands is. Hoor haar stem haast overslaan van ingehouden spanning, als een kind zo blij. Hoera! Eindelijk weg van die rotpost vreemdelingenzaken en integratie. Hoera! Hoera! Eindelijk mag het: kretologie, leegte, demagogie. Sterker nog: het moet!

Maar waarom toch al die pers erbij, Kay van der Linden? Had je niet ooit gezegd: ''Ik heb van journalisten geen hulp nodig, ik heb alleen maar last van ze”?

Ja, dames en heren, even een applausje voor: Kay van der Linden! De man aan het roer van het schip van Verdonk dat “recht door zee” gaat. Zo’n man moet je hebben als je het oude credo van Hans Janmaat van de Centrum Partij weer van stal haalt: “Ik ben niet links, niet rechts.”

Huh?

“Ja.. dat is oude politiek,”

Ach, wat dondert het! En dat weet Kay als geen ander. Het gaat om de kunst van het verkopen en anders niet. “Mooi verpakte stront blijft stront”. Precies de man die Rita nodig heeft. Van nu af aan is Rita niet meer minister, maar export product!

Recht door zee!” Ja, Rita gaat op ramkoers en vaart blindelings op Kay. Wat zal hij gezegd hebben voor ze aan haar toespraak begon?

Niet zo nerveus. Ga ervoor! Laat het maar zien, laat het maar horen:  “We moeten met z’n allen weer trots kunnen zijn op Nederland!” Zeg het maar! Vragen stellen doet niemand als je het goed weet te brengen. En dan in de aanval: “Wat ik beslist niet wil, is nóg zo’n rampzalig links kabinet!” Toe maar; oefen het nog eens. Kijk goed in de spiegel en lach erbij. En nog wat hoger spreken, dat klinkt zo enthousiast. Hup Rita! Hup!

Scheld en schop tegen de gevestigde orde. Mensen hebben de buik vol van politici en andere machthebbers die het voor het zeggen hebben. Beledig ze, veracht ze en maak ze belachelijk. Dat vinden mensen leuk en het levert je dus aanhang op.

Heb ik ook tegen Pim gezegd. Bij hem werkte het!

Daarna zal hij haar nog een bemoedigend tikje op de billen hebben gegeven voor ze dat podium beklom, onze grote spindoctor die Fortuyn tot “Goddelijke Kale” wist te verheffen. Hoe zullen we Rita straks noemen? “Hemelse Heldin”?

Maar niet getreuzeld. We moeten verder. Het imago moet gebouwd worden. Sneller dan de tegenstander kan reageren. Rutte zit te trutten. Hij wil veel te veel zeggen. Dat moet je niet doen. Gewoon een statement maken waar het volk van houdt. Zoiets als: “Afspraak is afspraak”. Doet het altijd goed. Heb je al vaker gezegd, Rita. Het is zo lekker kordaat. Gewoon blijven herhalen. Herhalen, herhalen, herhalen, tot je er bij neervalt. Nergens op ingaan. Vooral niet doen! Hoor je me? Niet doen! Goebbels kon het, dus jij ook.

Nu niet tegenspartelen, het gaat om de tactiek. Heeft niks te maken met de inhoud.

Het gaat niet om de inhoud. Wat telt is dat je in het nieuws bent”. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Rug recht, Rita. Dát wordt gezien. Die rechte rug.

Je wilt toch winnen, Rita? Moet je doen wat ik zeg. Winnen is alles. Je mag er alles voor doen. De politiek is toch maar één grote truc. Toch?

Ja, stop er nog maar wat peptalk in, Kay! Recht zo die gaat. Je moet het zo zien: Verdonk is een marinefregat. Rutte een sleepbootje. Ja, zo moet je dat zien. Op ramkoers! Had Rita al veel vaker moeten doen. Nog veel te slap geweest tegen al die actiegroepjes en zielige asielzoekers. Als je écht stemmen wilt, mag het best nóg adequater. Hoe zeg je dat ook alweer? “Het gaat om de vent, niet om de tent”? Ja, dat was ‘m! Zelfs Wilders kan hier niet tegenop!

Zeg het, Rita!

Ik doe wat ik zeg!

Goed zo, Rita!

Eh.. meneer van der Linden?

Ja..?

Ik wil niet lullig doen, maarreh…

Ja..?

Is Verdonk wel breed genoeg?

Dat is inhoud, en inhoud komt bij leiderschap op de tweede plaats!

Oh ja. Natuurlijk. Regel één reputatiemanagement...