-
29 januari 2006
Vechten tegen vechten
"Fighting for peace is like fucking for virginity." Ik heb de uitdrukking weleens gebruikt als oneliner op mijn site, hij stamt uit de tijd dat ik nog jong was en hip. De tijd van de Vietnam oorlog. Vietnamezen werden afgeslacht om de opmars van het communisme te stuiten: om ons te verzekeren van vrede op aarde. Met napalm, hele bomtapijten, Agent Orange.
Dat je gaat vechten om het vechten tegen te gaan, daarvan kan een kind zien dat de redenering nog krommer is dan een banaan, of ome Henk van verderop in de straat. Toch is de manier van redeneren zeer populair bij politici.
De politieke hype van de laatste jaren is: het inperken van de vrijheden om de vrijheid te waarborgen. De brother waaronder wij zuchten is bigger dan de Big Brother waarover we hebben gelezen (lieve kijkbuiskindertjes: Big Brother is de grote toezichthouder, de grote chef in de roman 1984 van George Orwell. Ik vraag me af of de erven Orwell ooit een rechtszaak hebben aangespannen tegen John de Mol en trawanten. Het gebruik van de term Big Brother is een behoorlijke inbreuk op het copyright!)
Wie is De Mol?
Het kabinet wil van elke burger een dossier aanleggen. Dat is vooral ook handig voor een eventuele toekomstige bezetter van ons land. De Duitsers hebben maar wat baat gehad bij onze perfecte burgerlijke stand. Ze konden aan de hand van de boeken exact aanwijzen: jij bent een jood en jij bent een jood... Meekomen! En dan gaat het nog maar om iets simpels als de burgerlijke stand.
De gegevens die het kabinet in het dossier wil zijn onder andere het reisgedrag, de pinbetalingen en de hobby's van haar burgers. Sinds 1 januari moeten bibliotheken, winkels en internetaanbieders al de gegevens van hun klanten doorspelen aan de overheid.
Trek je geld uit de muur en betaal overal contant!
Het labbekakkerige commentaar van veel burgers op deze maatregelen is: "Als je niets te verbergen hebt, heb je ook niets te vrezen."
Is dat zo? Al deze maatregelen druisen lijnrecht in tegen onze rechtsorde. Daar binnen is het zo dat je onschuldig bent, tenzij je schuld wordt bewezen. Met al die controle maatregelen ben je in principe verdacht, tenzij je onschuld wordt aangetoond.
Ik wil niet dat een overheid weet wat ik aan boodschappen haal bij de super. Ik wil niet dat een overheid weet of en hoe ik aan mijn gerief kom. Balkellende heeft er geen reet mee te maken als ik weer een weekje naar Barcelona ga. Welke boeken ik bij de bibliotheek leen gaat geen mens wat aan. Als de boeken interessant genoeg zijn lees je het wel weer terug in de ZevenBal.
Als je twintig jaar geleden zou hebben gesuggereerd dat de overheid anno 2006 al die gegevens van haar burgers bijhoudt, zou je voor gek zijn versleten. Het is helaas wel zo. Wellicht brengt de wet op het stalken in de toekomst enig soelaas.