Skip to main content
  • 18 mei 2007

"Secure Haven"

Hans de Bruin

Privacy, ach waar hebben we het nog over in dit ranzige mediatijdperk waarin het wel lijkt of iedereen voortdurend met z’n hele hebben en houden op de tv schijnt te willen pronken. En als we al niet op televisie komen dan gaan we wel blogs maken waarop we onze hele privé te grabbel gooien. Wat zullen we ons dus druk maken over bijvoorbeeld al die videocamera’s in het publieke domein: ik heb toch niks te verbergen.
Dus waarom zouden we ons nu druk maken over die nieuwe ultramoderne scanners, waarmee we een compleet fysiek beeld te zien krijgen van degene die gescand wordt, en die deze week op Schiphol als primeur werden geshowd. “In slechts drie seconden maken we nu een ‘security scan’” en “de passagier is de winnaar” laat de NRC het hoofd van de douane op Schiphol zeggen. “Het zet Schiphol als een moderne luchthaven op de kaart” vult Joustra, onze nationaal coördinator terrorismebestrijding, aan. En daar gaat het tenslotte om. Op de kaart moeten we. Want veiligheid is natuurlijk een illusie, maar dat moet je vooral niet hardop zeggen.

Twee dagen later lees ik dat Den Haag ‘de veiligste stad van Nederland’ moet worden en tegelijk ‘goed bewoonbaar’. Daar gaan we weer. Onder de welluidende werktitel “Secure Haven” – ik word langzamerhand ook schijtziek van al dat engelse nepjargon - gaat de gemeente Den Haag samen met het ministerie van Economische Zaken de komende twee jaar een onderzoek doen naar hoe “hoogwaardige techniek optimale veiligheid kan garanderen en toch kan samengaan met prettig wonen.” Het onderzoek wordt onder andere gedaan door TNO en Capgemini. TNO kennen we natuurlijk al als belangrijke ontwikkelaar van controle-apparatuur als slimme camera’s en afluisterrichtmicrofoons waarmee straten en straks ook voetbalstadions (o.a. ADO, toevallig ook al in Den Haag) worden opgesierd. Capgemini heeft z’n eigen commerciële afdeling Veiligheid en Rechtsketen die zich bezig houdt met ‘veiligheid, crisis- en rampenbestrijding en belangrijke klanten zijn de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en de politie. Kortom ze zijn gepokt en gemazeld in deze materie en zien er vooral veel brood in.

En wat kunnen we dan allemaal gaan verwachten? “Naast technische snufjes kun je denken aan gedragsverandering” aldus Louis Genet, die als programmadirecteur Den Haag Internationale Stad bij het onderzoek betrokken zal zijn.
‘Gedragsverandering’, toe maar, waar hebben we het nu weer over? En dat uit de mond van een oud PvdA-wethouder uit Amsterdam en later ook nog oud-voorzitter van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam. Gelukkig zegt Genet er nog snel bij dat "het niet de bedoeling is dat Den Haag verandert in een vesting." Alleen dat wordt het langzamerhand natuurlijk wel.

Het wordt allemaal, zoals altijd weer, gepresenteerd als het veilig maken voor de burger. Dè passagier is de winnaar en dè burger moet zich veiliger voelen. Het zal wel. Waar het vooral om gaat is natuurlijk dat Den Haag interessant moet zijn of worden voor grote internationale vestigingen van multinationals of bijvoorbeeld Europol. Dus zoals Joustra over Schiphol zegt dat het op de internationale kaart moet worden gezet moet ook Den Haag op de kaart gezet worden.
In  Security Management  zeggen ze het wat rechter door de bocht dan in het persbericht over “Secure Haven”: “ ‘Secure Haven' staat voor een geheel nieuwe benadering van veiligheid in grote internationale (haven)steden en op vliegvelden, namelijk vanuit de invalshoek van comfort. Moeilijk verenigbare aspecten moeten worden gecombineerd: privacy en grondrechten, vitale infra & veiligheid, leefomgeving, en economie & dienstverlening.
Het ideaal is dat mensen zich vrij, zorgeloos en ongestoord kunnen bewegen. Hoogwaardige en niet zichtbaar aanwezige technologie verhoogt de veiligheid en creëert een plezierige woon- en werkomgeving waar het aantrekkelijk is en blijft voor internationale organisaties en bedrijven om zich te vestigen.

Niks veiligheid voor de burger, het gaat alleen maar om de bescherming van onze zakelijke belangen. En privacy, ach: we hebben toch niets te verbergen. Uit recent onderzoek van het Comité 4 en 5 mei blijkt dat een ruime meerderheid van de bevolking graag privacy opoffert als Nederland daardoor veiliger wordt. Dus als we die illusie maar blijven verkopen.....