-
30 maart 2006
Chinatown
Voor de oorlog (de tweede wereld-) had Den Haag een heuse Joodse wijk. Die lag achter de Grote Markstraat, de winkelstraat in het centrum, rond de Wagenstraat. Na de oorlog was daar niets meer van over, het mag bekend zijn wat er met de bewoners is gebeurd. Langzaam aan heeft de buurt weer een speciaal eigen karakter gekregen: het is nu onze Chinatown. Er wonen veel Chinezen, er zijn veel Chinese winkels, tot een met een grote supermarkt. Ieder jaar wordt er uitgebreid het Chinese nieuwjaar gevierd, met veel vuurwerk, tromgeroffel en dansende draken. Ik mag dan graag even kijken, als ik het toevallig weet: die eigenwijzen vieren het niet op 1 januari.
Rotterdam denkt er aan een deel van Katendrecht om te vormen tot een groot Chinatown. Om daarmee hét Chinese centrum van Europa te worden. De economie van China is booming en daar wil men graag een graantje van meepakken. Er zit een luchtje aan de hele zaak: Chinezen worden behandeld als super immigranten. Het is voor hen zeer eenvoudig zich in ons land te vestigen. En aan de andere kant?
De Zwitserse Rosemarie Zapfl-Helbling, lid van het Europees parlement, heeft onderzoek gedaan naar het Nederlandse asielbeleid. Haar conclusie: Nederland blijft de Europese verdragen van mensen- en kinderrechten schenden. Vorig jaar heeft zij daar al een keer rapport over uitgebracht, maar er is sindsdien niets veranderd. Zapfl-Helbling: ‘De regel is dat niemand langer dan twaalf weken in Ter Apel (het uitzetcentrum - A.B.) verblijft. Ik heb mensen gesproken die er al acht maanden zitten. In de tussentijd mogen ze niets doen. Ik heb er jonge mensen ontmoet die hebben gestudeerd en bezig zouden moeten zijn met hun toekomst. Maar alles wat ze zien is uitzichtloosheid.’
Chinezen zijn welkom en mogen hier studeren. Er wordt zelfs doelgericht geronseld. Echt, ik gun het ze. Maar geef de andere monniken gelijke kappen. Zapfl-Helbling maakt overigens duidelijk dat Verdonk ons en het Parlement regelmatig regelrecht zit voor te liegen. Zij is bij veel mensen heel populair. Ik probeer dat maar niet te begrijpen.