Skip to main content
  • 02 augustus 2008

Berlusconi maakt van Italiaanse illegalen opgejaagd wild

Janneke van Beek

Vanaf maandag zullen in Milaan, Rome, Napels, Verona en Padua drieduizend gewapende soldaten patrouilleren. De maatregel is een onderdeel van het 'veiligheidspact' dat minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni heeft opgezet.

De militaire versterking komt er luttele dagen nadat op het Italiaanse grondgebied al de noodtoestand was afgekondigd. Met haar omstreden beleid wil de centrumrechtse regering-Berlusconi de clandestiene immigratie ontmoedigen en het onveiligheidsgevoel aanpakken.

In eerste instantie zullen drieduizend soldaten in vijf grote steden worden opgesteld, Rome en Napels in het centrum en zuiden van Italië, Milaan, Padua en Verona in het noorden, waar de xenofobe Lega Nord bij de voorbije parlementsverkiezingen zo eclatant scoorde.

De 'militarisering' mag een vol semester duren en is één keer verlengbaar. Een derde van de soldaten zal "gevoelige doelwitten" bewaken (overheidsgebouwen, ambassades), een derde zal postvatten voor de centra waarin sans-papiers zijn ondergebracht, de overigen zullen door de straten patrouilleren en er politie en carabinieri bijstaan.

De nieuwste zondebok
De militairen moeten de openbare veiligheid waarborgen, maar mogen alleen tot aanhoudingen overgaan wanneer ze daders op heterdaad betrappen. Waarnemers zeggen dat het leger met name de strijd moet aanbinden met de Roma, de nieuwste zondebok voor de publieke opinie.

Als de operatie een succes blijkt, wordt ze naar andere steden uitgebreid. Minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni (Lega) en diens collega van Defensie Ignazio La Russa, van de 'postfascistische' Alleanza Nazionale, zijn overeengekomen dat de soldaten maandag al in het straatbeeld zullen verschijnen. Alles samen moet de operatie 31,2 miljoen euro gaan kosten.

In haar obsessie om vreemdelingen minstens symbolisch persona non grata te verklaren, pakt de regering intussen met een extra maatregel uit. Op last van minister van Economische Zaken Giulio Tremonti is de Italiaanse bijstandswet zopas in die zin aangepast dat niet-Europese buitenlanders vanaf volgend jaar geen aanspraak meer kunnen maken op financiële hulp.

Hoewel het de bedoeling was 65-plussers te treffen die in het kader van de familiehereniging naar Italië gekomen waren, is de nieuwe wet er zo haastig doorgeramd dat ze liefst 760.000 arme Italianen op zwart zaad zal zetten, onder wie huisvrouwen en Italiaanse migranten die uit het buitenland teruggekeerd zijn. Net als de 2,6 procent beoogde vreemdelingen binnen die groep vallen zij van 395,54 euro per maand naar helemaal niets terug. De Lega Nord gaf zelf al toe "een punt in eigen doel" te hebben gescoord.

Voor de stadspoorten
"De ouderen mogen sterven van honger", betoogt komiek Beppe Grillo op zijn even populaire als kritische blog. "Intussen krijgt Alitalia 300 miljoen euro cadeau en moet Italië al 329 miljoen boete aan de Europese Unie vanwege Rete 4 (een premier Berlusconi toebehorende privézender die te veel zendruimte inneemt en zo de Europese wetgeving overtreedt, LD)."

Al maanden gelden migranten als het meest prangende probleem in Italië. Na een aantal veelbesproken geweldplegingen werd de recente verkiezingscampagne integraal aan de illegale immigratie opgehangen. Het electorale succes van de xenofobe Lega Nord bewees dat de strategie loonde.

De partij heeft een heus paniekgevoel gegenereerd, stelt de linkse oppositie vast, zonder evenwel concreet weerwerk te kunnen bieden. "Waar zijn de massa's illegalen die voor onze stadspoorten staan te dringen", vroeg het linkse parlementslid Rosy Bindi retorisch. "En welke risico's brengen ze mee?"

Bindi zei er echter niet bij dat de noodtoestand onder de centrumlinkse regering-Prodi al gedeeltelijk van kracht was in enkele zuidelijke regio's van Italië.

Sinds begin dit jaar zijn al 13.000 bootvluchtelingen gestrand op de Italiaanse kusten. Dat zijn er ruim 5.000 meer dan in de eerste helft van 2007. De meesten onder hen komen uit Afrika ten zuiden van de Sahara.