-
20 maart 2017
Internationaal recht te kijk gezet
Dit gaat over het afstraffen van de naleving van het internationaal recht. Wie als organisatie of persoon zich aansluit bij de BDS beweging (boycot, desinvesteringen en sancties) loopt een grote kans om aan de grens met Israel geweigerd te worden. Letterlijk ‘Terug naar af' op het mens-erger-je-niet bord. Niet in de waterput, want die hebben ze niet bij de Israelische douane, ook niet zoveel beurten overslaan of wachten tot er iemand op jouw plaats terecht komt, maar terug naar af. Terug naar het land van herkomst.
Organisaties en of personen die werken voor rechtvaardigheid kunnen niet anders dan via de grens of luchthavens van Israel Palestina bereiken, maar zullen na onderzoek terug gestuurd worden. Dit gebeurde al maar nu is er een wet aangenomen. ‘Israel heeft maandag 6 maart 2017 definitief een wet goedgekeurd die vreemdelingen buiten de deur houdt die voor economische, culturele of academische boycots van Israel zijn. Zij krijgen geen visa, worden niet toegelaten aan de grens en krijgen geen verblijfsvergunning. De wet delegitimeert niet alleen al die mensen die als geweldloos verzet tegen de bezetting BDS, een boycot van Israel, propageren, maar ook al diegenen die voor een boycot zijn van de nederzettingen en de instanties die ermee zijn verbonden. Nederzettingen zijn volgens het internationaal recht illegaal maar activisten of organisaties die deze willen boycotten, worden bestraft’.
Dus protest tegen diefstal, kraken, vernielingen, het overbrengen van een groep mensen naar bezet gebied is strafbaar? Hoe gek kun je het maken? Wat zal er gebeuren met Palestijnen die oproepen tot een boycot? Worden zij bestraft, uitgezet of .... ?
Volgens de krant Haaretz kan de nieuwe wet ook gebruikt worden tegen Palestijnen die in Israël wonen en de status van niet-permanente bewoner hebben. Vorig jaar weigerden de Israëlische autoriteiten de reisdocumenten te vernieuwen van Omar Barghouti, de Palestijnse mede- oprichter van de beweging, die al meer dan twintig jaar in Israël woont. Sindsdien mag hij niet meer reizen buiten Israël, wat hij voordien vaak deed om zijn standpunten te kunnen vertolken in het buitenland.
Waar ter wereld worden activisten nog meer geweigerd? Activisten die helpen om olijven te plukken, kinderen tegen kolonisten te beschermen door ze zelf naar school te brengen, tenten helpen opbouwen die door het leger zijn vernield. Naast Turkije heeft ook Israel een kliklijn die flink overuren zou kunnen draaien. Is er een land waar je niet binnen komt als activist, als vreedzaam activist? Misschien Turkije, de VS, of……………………? Hoe ging het indertijd de anti-apartheidsactivisten in ZA af? Werden zij geweigerd aan de grens?
Over apartheid gesproken... Men laat ook gelijk zien hoe die in Israel werkt. Je kunt niet naar Palestina zonder de grens met Israel te passeren, Israelische douane-medewerkers nemen het recht om bezoekers van Palestina te weigeren en terug te sturen. Dus families in Palestina en Israel kunnen geen bezoek ontvangen als dat zich bezig houdt met de naleving van het internationaal recht.
http://nos.nl/artikel/2159763-israel-weigert-mensenrechtenorganisatie-human-rights-watch.
Britse Palestina-activist geweigerd:http://www.haaretz.com/israel-news/1.776836
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/03/15/vn-rapport-israel-is-schuldig-aan-apartheid-boycot-is-morele-plicht
De kritiek op dit rapport is stuitend en degene die het rapport heeft opgesteld, heeft ontslag genomen na druk om het rapport in te trekken. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2017/03/vn-commissie-beschuldigt-israel-van.html