Skip to main content
  • 31 augustus 2017

Fietsen voor vrijheid of tegen bezetting?

Jose van Leeuwen

Israel heeft aangekondigd dat het de wielerronde Giro Italia 2018 in Israel wil laten starten. Een geweldig evenement om het land in de schijnwerpers te zetten en het 70-jarig bestaan te vieren. De wielersport en het ministerie van toerisme werken hard om het imago van Israel wereldwijd te promoten. Een van de grootste veiligheidsoperaties naast het bezoek van de paus. Meer dan 8000 politieagenten (incluis douane en militairen) zullen de wielrenners en bezoekers beveiligen: 13 miljoen euro kost het feestje

Jeruzalem is opgedeeld in Oost en West Jeruzalem en de start zal in Oost Jeruzalem (Palestijns gebied) plaatsvinden. De Palestijnen zullen plaats moeten maken voor een promotie-evenement van Israel. De Palestijnen zullen vast en zeker geweerd worden van de tour, de grens met de West Bank zal gesloten blijven en de mensen die er last van hebben, zijn de Palestijnen.

De wereld zal allerlei filmpjes voorgeschoteld krijgen met prachtige heuvels en vergezichten, oude straatjes en de Klaagmuur. Vooraf zullen veel toeristen vast en zeker naar Yad Vashem gaan, om de wonden van WO2 te aanschouwen. Wonden die diep geworteld zijn in de joodse gemeenschap.

Wat we niet te zien krijgen zijn de wonden van de Palestijnse gemeenschap. De huisuitzettingen in Silwan (Oost Jeruzalem) waar Palestijnen plaats moeten maken voor Amerikaanse zionisten. Buiten  beeld blijft ook dat vernietigde schooltje. Acht mobilee klaslokalen zijn door de het Israelisch leger geconfisqueerd, met gebruik van rook- en gasgranaten en rubberkogels. In totaal worden op dit moment (augustus 2017) 55 scholen op de Westelijke Jordaan Oever bedreigd met sloop.

De Giro zal ook Tel Aviv en het zuiden aandoen. Tel Aviv, de stad die wereldwijd bekend is om zijn start ups en gay parade. Niet om zijn racisme jegens immigranten/vluchtelingen uit o.a. Eritrea of samenwerking tussen defensie en universiteiten.

Men zal misschien ook door de Naqab/Negev fietsen, maar vast en zeker zullen ze niet het Bedoeïenendorp al-Araqib bezoeken daar dit voor de 113de keer vernield is. Hier wil de Israelische regering een stad/dorp voor joodse inwoners bouwen en een groot deel van de 160.000 bedoeïenen verplaatsen naar door de regering gecontroleerde gebieden. Stelselmatig wordt het Israelisch staatsburgerschap aan bedoeïenen ontnomen.

Je fietst door een natuur van oogverblindende schoonheid maar hebt te maken met een harteloos en vreemd regiem. Daar kom je achter zodra je even afstapt en praat met de bewoners van het gebied, waar de meeste dorpen niet erkend worden (geen voorzieningen krijgen/hebben).

Geen promotie-filmpjes van het Israelisch ministerie van toerisme over families die lijden onder nachtelijke invallen, waarbij kinderen zich moeten identificeren en getraumatiseerd raken.

Ik heb nu alleen de drie etappes genoemd van de geplande tour, heb nog niets geschreven over Gaza waar de zee een open riool is en ondertussen de enige plek om afkoeling te zoeken. Israel blokkeert al jaren Gaza en bepaalt wie of wat er in gaat. Dit kost levens en levensvreugde van de Palestijnen die opgesloten zitten in een openluchtgevangenis.

Niets van dit alles zullen wij te zien krijgen, het ministerie van toerisme zal samen met de organisatie van de Giro Italia de sport als bindmiddel tussen mensen misbruiken, de natuur promoten en de geschiedenis herdenken, namelijk de viering van het 70 jarig bestaan van Israel. Niet de Nakba of de catastrofe voor de Palestijnen. Die wonden mogen wij niet zien.

Die wonden worden dagelijks toegebracht aan alle Palestijnse inwoners van Israel, en aan alle Palestijnen wereldwijd die allerlei problemen en obstakels ondervinden bij de toegang tot en hun verblijf in hun vaderland. 

Welke renners zullen thuis blijven en zich niet laten misbruiken om apartheid, kolonisatie en onderdrukking te normaliseren?