Skip to main content
  • 01 december 1991

De gevolgen van de Golfoorlog in beelden gevangen

Judith Scheltema en Joost Jongerden

Van 26 augustus tot 6 september maakten Judith Scheltema en Joost Jongerden een reis naar Irak. Zij maakten deel uit van de videogroep van het onderzoeksteam van de Harvard universiteit dat onderzoek deed naar de gevolgen van de Golfoorlog voor de bevolking van Irak. Het onderzoeksteam bestond uit 87 mensen uit de Verenigde Staten, België, Nederland , Canada, Australië, Jordanië, Duitsland en Groot-Brittanië. Zij omvatte een breed veld van wetenschappelijke disciplines: artsen, epidemiologen, milieudeskundigen, ingenieurs, economen, sociologen, psychologen, enzovoorts. Het onderzoek werd in kleine teams uitgevoerd. Zonder bemoeienis van de Iraakse overheid en door middel van onaangekondigde bezoeken bracht men bezoeken aan elektriciteitscentrales, olieraffinaderijen, fabrieken en huizen om de mensen daar door middel van huis aan huis interviews te vragen naar de gevolgen van de sancties en de Golfoorlog.

Bij de foto van saddam, nr1

Judith: "Deze foto is gemaakt in het El Rashid hotel. Het is een van de portretten van Saddam die je overal zag in verschillende variaties: Saddam als vader, Saddam als arbeider, Saddam als militair en Saddam als Cowboy met hoed en overhemdknoopjes los.

In de hotels is van alles te krijgen waar de mensen buiten gebrek aan hebben: schoon water bijvoorbeeld."

Bij de foto van man plus kind bij straatverkoop, nr 2

Uit het onderzoeksrapport:

"De prijzen van voedsel zijn enorm gestegen. Er is een inflatie van 1500 tot 2000 procent. De inkomens van de mensen zijn gedaald tot minder dan zeven procent van het niveau van voor de oorlog. De formele werkgelegenheid is sinds de sancties en de oorlog sterk afgenomen. Veel mensen zijn daarom gedwongen om via straathandel een inkomen te verdienen."

Bij de foto van de moskee, nr 3

Op het bord voor de moskee staat: Het ministerie van Godsdienstige zaken is nu bezig met de uitvoering en verbetering van dit heilige gebouw. En op het spandoek eronder: De grote revolutie van zeventien tot 30 juli is sterker dan de imperialistische en zionistische samenzwering.

Joost:" Dit is in Karbala, wat ongeveer 40 kilometer onder Baghdad ligt. Het was een spookstad, alles was kapot gebombardeerd.We kregen hier voor de eerste keer beperkingen opgelegd. Men probeerde ons wijs te maken dat de schade die hier aangericht is, veroorzaakt was door de Amerikanen. Dit was echter niet waar. Het gebouw werd onder vuur genomen door de Ba'athpartij tijdens de volksopstand van de Shi'ieten in het zuiden en de Koerden in het noorden."

Bij de foto van het kindje in het ziekenhuis, nr 4

Uit het onderzoeksrapport:

"Het sterftecijfer van kinderen onder de vijf jaar is 380 procent groter dan voor de oorlog. Het sterftecijfer van kinderen jonger dan een jaar is met 350 procent gestegen. 29 procent van de kinderen is ondervoed en twee derde van de geïnterviewde kinderen gelooft niet te overleven en nooit volwassen te worden."

(foto's: Judith Scheltema)