Skip to main content
  • 12 november 2008

In de krant van mijn vader

KeesStad

Een van de vele geneugtes van het bezoeken van mijn vader is dat ik dan De Telegraaf kan lezen. Afgelopen donderdag was dubbel geluk, want toen ging het weer eens over iemand die in de Tweede Wereldoorlog in het verzet heeft gezeten. Het is altijd grappig om De Telegraaf daarover te zien berichten. "ZO GAAN WIJ MET ONZE HELDEN OM!" schreeuwt de kop boven een bijna paginagroot stuk over een 88-jarige oud-verzetsman, die uiterst zorgbehoevend is maar niet goed verzorgd wordt door de staat, volgens de Telegraaf. Naast een grote kleurenfoto van de verzetsheld staat in zwartwit het bekende gruwelijke plaatje van de ingang van Auschwitz, met het hek met opschrift "Arbeit Macht frei"...
Dat de Telegraaf tijdens de hele Tweede Wereldoorlog de nazi's heeft staan toejuichen, valt in het artikel helaas niet te lezen. Om die reden mocht de krant de eerste vijf jaar na de oorlog niet verschijnen.
Eigenlijk was de straf die de 'commissie voor de perszuivering' uitgesproken had een verschijningsverbod van dertig jaar geweest maar dat werd in 1949 alweer opgeheven. Zouden de lezers die de krant nu lezen dat verleden niet kennen, of kan het ze niets schelen?

Maar wat ik eigenlijk met u wilde delen, is een verbluffend stukje dat een paar pagina's verder staat, onder de kop "JOCHIE (10) BEDREIGT BALKENENDE ('schop z'n lelijke kop eraf')". Balkenende blijkt een hyvessite te hebben (http://jpb.hyves.nl/). Die tiept natuurlijk een of andere stagaire van het CDA vol, maar iemand had een reactie achtergelaten, namelijk het zinnetje "Schop de lelijke kop van Jan peter Balkenende eraf". Wat denk je, Balkenende doet aangifte, de politie trekt het IP-adres na en rent naar een woning in Rijssen waar niemand weet waar ze het over hebben en al snel blijkt het tienjarig zoontje de dader. "De computer werd daarop in beslag genomen voor nader onderzoek". Zou de 88-jarige man van pagina 5 wel eens twijfelen of hij voor zo'n land nou zijn leven moest riskeren en de onnoemelijke ellende van een vernietigingskamp moest doorstaan?