Skip to main content
  • 11 april 2023

Een warme en veilige plek

Rob Lubbersen

Vroeger noemden we ze communes. Woon-, werk- en leefgemeenschappen met experimentele samenlevingsvormen en politieke idealen. De meeste daarvan was geen lang leven beschoren. De van thuis meegebrachte opvoeding en culturele bagage zette de gewenste nieuwe onderlinge verhoudingen vaak onder te zware druk. En het omringende almachtige kapitalisme maakte menige commune tot een zandkasteel aan zee.

Tóch zijn er zo hier en daar initiatieven die de afgelopen vijftig jaar hebben overleefd. Groepjes mensen die die zoeken naar andere onderlinge relaties én tegelijkertijd zich inzetten voor een betere wereld. Door samen dingen te doen. De belangrijkste bezigheden zijn landbouw, tuinbouw, ambacht en actie. Een keten van dergelijke groepjes mensen bestaat sinds 1973 in Longo Mai. Longo Mai betekent in het Provençaals “Dat het lang mag duren” en die wens is dus redelijk uitgekomen. Momenteel heeft Longo Mai vestigingen in Frankrijk (5x), Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Costa Rica en Oekraïne. Daarin wonen en werken zo’n 200 volwassenen en groeien ongeveer 100 kinderen op.

Alle coöperaties van Longo Mai hebben niet alleen duurzame productie hoog in het vaandel maar proberen ook voor de mensen in hun directe omgeving een positieve rol te spelen. Vanwege de oorlog is het misschien een goed idee om de coöperatie in Oekraïne er uit te lichten. Het gaat om de vestiging in Nizjné Selisjtje in de Karpaten. Normaal gesproken is deze coöperatie vooral doende met landbouw, maar de oorlog heeft inmiddels zijn sporen getrokken. Hoewel de Karpaten vrij ver verwijderd zijn van het front met Rusland, zijn de gevolgen van de strijd merkbaar. Door de bombardementen op de infrastructuur zijn er regelmatig stroomonderbrekingen en wordt het hele dorp in duisternis gehuld.

Maar de oorlog is vooral merkbaar door de toestroom van vluchtelingen. In totaal is de vestiging in Nizjné Selisjtje betrokken bij de huisvesting van 60 ontheemden. Voor maximaal 34 personen is een speciaal opvangcentrum met 10 kamers ingericht, de anderen zijn ondergebracht in particuliere huizen. De laatst aangekomenen zijn Nastya (25) en Sergei (28) en hun twee kinderen. Zij kwamen uit Prymorsk dat door de Russen is bezet. Ook zij kunnen nu rekenen op een warme en veilige plek bij Longo Mai.

Meer informatie en steun: www.longomai.nl.