-
23 december 2005
Witte Kerst
Komend weekend een paar dagen weg naar de Ardennen. Het wordt kouder, misschien wel met wat sneeuw. Het zou wel mooi zijn. Verse sneeuw in het bos is fantastisch. De stilte die neerstrijkt. Geluid dat wegdempt in een zachte deken. Rust. Het sentimentele beeld van een witte kerst. Een verdwijnend beeld?
De aarde is nog nooit zo warm geweest sinds de prehistorie, aldus meldde vorige week de klimatoloog Michael Coughlan. En NASA meldde dat 2005 het warmste jaar was dat ooit is geregistreerd. Het CO2 gehalte in de atmosfeer - de belangrijkste oorzaak van de global warming - is hoger dan het de laatste honderdduizenden jaren ooit geweest is, zo blijkt uit onderzoek van luchtbellen in het Antarctische ijs dat de afgelopen 650.000 jaar gevormd is. Het CO2 gehalte is nu 27% hoger dan de hoogst gevonden waarde.
De maanden juni, september en oktober van dit jaar waren mondiaal de warmste maanden die geregistreerd zijn. De afgelopen tien jaar staan allemaal in de top-10 van warmste jaren.
Het Arctische ijs is kleiner dan ooit, de Atlantische Oceaan noteerde dit jaar een orkanenrecord, de Amazone stond nog nooit zo laag, Canada en Australië waren nog nooit zo warm en India, Pakistan, Bangladesh en Algerije hadden te lijden onder langdurige hittegolven van tegen de 50º C.
Opwarming dus: de cynici onder ons stelden zichzelf gerust met de vrolijke gedachte dat Nederland de komende decennia een aangenaam, meer mediterraan klimaat zou gaan krijgen. Optimistische verhalen waren er te noteren over het groeiende aantal wijnboeren in ons koude kikkerland. Was dat dus even schrikken toen we twee weken geleden ineens lazen: “Het wordt erg koud in Europa”.
Het wordt erg koud in Europa: ”de Golfstroom begint af te zwakken”. Metingen bevestigen nu wat diverse klimaatmodellen al eerder voorspelden.
De warme Golfstroom, waaraan Noordwest-Europa zijn milde klimaat aan te danken heeft, blijkt sinds eind jaren vijftig al 30 procent in sterkte te zijn afgenomen en de mogelijkheid bestaat dat deze afname de komende 10 a 20 jaar sterk kan versnellen met ingrijpende sociaal-economische gevolgen.
Doordat het zeewater rond IJsland en Groenland zoeter wordt door meer regenwater, het smelten van gletsjers en de vorming van minder zeeijs verandert de stroming omdat zout water dieper wegzakt dan zoeter water.
Een directe samenhang met het broeikaseffect wordt in dit kader overigens nog niet gemeld door de deskundigen.
Daar gaat ons mediterrane klimaat. Meer Elfstedentochten dus! Maar zaten we daar nou op te wachten?
Een schrale troost is dat de voorspellingen van een kouder klimaat misschien meer effect hebben op ons gedrag als de politiek ons geen mooie lange zomers meer “belooft”. Maar ja dan krijgen we natuurlijk weer die romantische Witte Kerstpraatjes.