-
11 januari 2008
Trots als het ijs smelt
Vanaf midwinter valt het me elk jaar zwaarder dat het met de dag langer licht wordt. Als voorbereiding ben ik nog wel zon gaan laden in de Algarve, heb ik sneeuwballen en rendiervlees in de hoofdstad van de Kerstman, Rovaniemi gekocht, alsook een Daylight Powerlamp aangeschaft.
Zou dit komen omdat anderen het midwinterfeest en de verandering van het cijfer 7 in een 8 vieren met steeds meer miljoenen euro's aan knallen en vernielingen om de verwilderde geesten te verjagen? Of door het wellis-nietessen over dat Al Gore samen met het Intergovernmental Panel on Climate Change de Nobele prijs voor Vrede heeft gekregen? Of door de advertentie in mijn wakkere krant Trouw: "Benoemen en Bouwen"?
Maar het komt waarschijnlijk doordat ik op één van de donkerste dagen voor midwinter op het ministerie van Buitenlandse Zaken luisterde naar een vooraanstaand Amerikaans wetenschapper en hoofd van het internationale team dat het Arctic Climate Impact Assessment rapport heeft opgesteld, Dr. Bob Corell. Ondanks de voorwaartse stap van zijn regering tijdens de klimaattop op Bali was Corell niet bepaald trots op zijn Verenigde Staten van Amerika.
Hij vroeg zich hardop af of het wel verstandig was New Orleans te herbouwen in plaats van een geheel nieuwe stad meer landinwaarts! Nieuwste cijfers tonen namelijk aan dat het eeuwige ijs rond de Noordpool nog veel harder in water verandert! Daardoor bestaat een grote kans dat New-Orleans in Atlantis verandert. Daaruit kun je ook opmaken dat binnen een eeuw Oud-Amersfoort aan de Noordzee komt te liggen. Wij maken ons er niet zo druk over, omdat de versnelde klimaatverandering ons op het eerste gezicht alleen profijt oplevert voor de trotse, verwilderde Nederlanders met zijn WIC-mentaliteit? Zoals de sinds 2000 verachtvoudigde aanvoer van Russische aardolie over zee. Daarbij is nog niet meegerekend dat onze Koninklijke Shell en Putin's Gazprom - onder het toeziend oog van tsjaar Putin en onze matryoshka Balkenende - een mooie overeenkomst hebben getekend. Onze poolheld Willem Barentsz zou daar trots op zijn geweest.
De Putin in Barentsztijd vond het maar niets dat de WIC zocht naar de Noordoostelijke Doorvaart en verbood dan ook alle handel en het varen in zijn Noordpoolgebied. Na gevochten te hebben met de lokale bevoling, de Nenets, lieten we de verovering van het Noorden en Siberië maar verder aan de Russen over. Daarbij speelde mee dat de vangst van walvissen in dit gebied door onze overbevissing economisch minder rendabel werd. Het werd tijd naar Groenland te varen en daar - voordat de Denen kwamen - op walvissen te jagen en Inuit lastig te vallen met onze normen en waarden.
Wat ik bedoel te benoemen is dat bouwen in onze Rijndelta - Zeeland, de Randstad, het Groene Hart, e.d. - zeker ondergronds als gevolg van de versnelde klimaatverandering een slechte WIC-investering is.
Uit de koloniale schatkamer van Museum Volkenkunde in Leiden, dat af en toe kampt met een kapotte diepvries en zich bevindt in een oud defensiedepot in een van de laagste delen van het glazen Westland, zijn unieke antieke voorwerpen van inheemse Arctische volken gehaald voor de tentoonstelling 'Als het ijs smelt'. Misschien helpt een bezoek aan deze tentoonstelling of het lezen van het gelijknamige boek bij benoemen en bouwen. In ieder geval zijn er in Leiden koele dvd's te zien waarop verschillende trotse inheemse Arctische bewoners aan het woord komen, die de uitdaging aangaan als het ijs smelt.
Zie ook: www.acia.uaf.edu www.volkenkunde.nl