Skip to main content
  • 13 april 2017

Uitspraak Monsanto Tribunaal

Taco van Dommels

De vijf rechters van het Monsanto Tribunaal doen op 18 april hun symbolische, maar belangrijke uitspraak in de zaak tegen chemiereus Monsanto. Dat gebeurt om 15 uur in Den Haag; het is live te volgen (voorzover er nog vrije stoelen zijn) of per livestream. Manu Chao ondersteunt het tribunaal met een nieuw nummer.

Volgens de initiatiefnemers van het tribunaal bevordert de transnatonal Monsanto een agro-industrieel model. Daardoor draagt het medeverantwoordelijkheid voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen, de uitputting van de bodems en watervoorraden, de uitroeiing van soorten en afnemende biodiversiteit en de verdrijving van miljoenen kleine boeren wereldwijd. Ook bedreigt het de voedselsoevereiniteit door zaadpatentering en het privatiseren van levensvormen.

Tijdens het tribunaal in oktober 2016 werden 24 getuigen (getuigen, deskundigen en wetenschappers uit de hele wereld) gehoord over de concrete schade die Monsanto heeft aangericht aan mens en milieu. Het gaat bijvoorbeeld over aantasting van de gezondheid door het sprayen van landbouwvelden met Roundup, over bedreigingen en processen tegen critici zoals boeren en wetenschappers, over directe invloed op overheidsbeleid en toezicht (´draaideuren´), over gevallen van leugen en corruptie, over financiering van frauduleuze wetenschappelijke onderzoeken en manipulatie van pers en media.

Einde aan straffeloosheid van transnationals
De initiatiefnemers hopen op een uitspraak waarmee een einde kan worden gemaakt aan de straffeloosheid van Monsanto en andere grote ondernemingen. Als de rechters besluiten dat Monsanto het recht op voedsel, gezondheid, gezonde leefomgeving en wetenschappelijke vrijheid heeft geschonden, dan kunnen organisaties van getroffenen elders in de wereld die uitspraak gebruiken om het bedrijf voor echte rechtbanken te dagen.

Een andere belangrijke conclusie waarop wordt gehoopt is het besluit dat de gewraakte activiteiten van Monsanto aangemerkt kunnen worden als ecocide. Dat kan dan voor Verenigde Naties aanleiding zijn om het internationaal recht aan te passen. De VN kan die juridische categorie dan opnemen in het rijtje misdaden die het International Court of Justice in Den Haag hanteert. Dat gerechtshof zou vervolgens Monsanto (inmiddels Bayer?) kunnen dagen, maar ook andere transnationals. Een signaal aan corporaties en hun aandeelhouders dat ze vroeger of later de werkelijke kosten van hun activiteiten krijgen gepresenteerd.

Een heel belangrijke uitspraak dus op 18 april. Voor meer informatie, zie nieuwsbrief Monsanto Tribunal

Manu Chao
Het tribunaal en de uitspraak wordt gesteund door de beroemde band Manu Chao. Manu Chao bracht deze week een nieuw nummer uit, getiteld ¨Seeds of Freedom, the Time has come!¨. Het nummer steunt de strijd voor zaadvrijheid en gaat in tegen de industriële landbouw. Beetje flauwe muziek, maar met mooie, sprekende beelden. Is te zien op vimeo  

Europees Burgerinitiatief tegen glyfosaat
Het Europese Burgerinitiatief tegen glyfosaat eist van de Europese Commisssie een verbod op glyfosaat (bestanddeeel van Roundup), de aanpassing van de erkenningsprocedure voor pesticiden, het vastleggen van bindende EU-doelstellingen om het gebruik van pesticiden te verminderen. Er zijn 1 miljoen handtekeningen (met persoonlijke data) nodig en 650.000 mensen hebben al getekend. Maar uit Nederland en België zijn nog niet genoeg handtekeningen opgehaald. Tekenen kan hier .