Skip to main content
  • 23 april 2016

Het aftellen is begonnen. Op naar een referendum voor CETA en TTIP!

Taco van Dommels

Het was even niet op mijn netvlies, dat politieke gekonkel om CETA en TTIP door te drukken. Maar een paar mailberichten deze week over die beoogde ¨vrijhandelsverdragen¨ van resp. EU-Canada en EU-VS waren een reminder. En een reden om maar eens wat petities in te vullen. Ook gekeken of er nog een paar euri over zijn om te spenderen en alvast actiedag 28 mei in de agenda genoteerd.

Campagneorganisaties waarschuwen dat de Europese Commissie en zijn secundanten (oa. Ploumen) van plan zijn om CETA zo snel mogelijk in te voeren. Ook al moet dat op een ¨voorwaardelijke, voorlopige basis¨. Waarschijnlijk is slechts de instemming nodig van 15 van de 28 EU-lidstaten om het CETA voor 95% in werking te laten treden! Inclusief het gewraakte model voor geschillenbeslechting. Ratificatie door de nationale parlementen is mogelijk van de baan of zal rijkelijk te laat komen.

De verwachting is dat de Commissie binnen een paar weken de definitieve tekst van CETA op de tafel van de Europese Raad wil dumpen. En ditzelfde CETA stond model voor het TTIP waarover EU en VS aanstaande maandag weer verder onderhandelen in New York. De TTIP-onderhandelaars willen dit monsterverdrag hoe dan ook vóór het aftreden van Obama hebben ondertekend.

Het aftellen is dus gestart. Voldoende reden om nu al stevig in te zetten op een referendum!

De Europese variant is genaamd ´Stop TTIP´ (https://stop-ttip.org/sign/). Dit is een campagne van het European Initiative against CETA and TTIP, een alliantie van ruim 500 Europese organisaties die campagne en acties voeren tegen beide verdragen. Met ´Stop TTIP´ willen ze op directe wijze publieke druk uitoefenen op de Commissie om te stoppen met de TTIP-onderhandelingen. Hier staat te lezen waarom ze tegen zijn: https://stop-ttip.org/what-is-the-problem-ttip-ceta/

Deze petitie is een voortzetting van het zelfgeorganiseerde European Citizens’ Initiative dat tussen oktober 2014 en oktober 2015 in 23 EU-lidstaten ruim 3,2 miljoen handtekeningen tegen CETA en TTIP wist te verzamelen. Ze gaan nu voor de 4 miljoen (en méér). Ondertussen is de alliantie in afwachting van het opstarten van een rechtszaak die ze bij het Europese Hof van Justitie aanspande tegen de Commissie. Want de Commissie wees in 2014 het oorspronkelijke referendumverzoek van de alliantie op onterechte gronden af.

Als je ooit de bovenstaande petitie al hebt ingevuld, dan kun je nog even naar deze kijken: ¨Red de democratie. Teken voor een referendum over TTIP en CETA!¨ (https://milieudefensie.nl/ttip/teken-ttip-referendum) Die is van Meer Democratie, foodwatch Nederland, Milieudefensie en Transnational Institute. Het is een petitie waarin de Nederlandse regering en de Tweede Kamer met klem worden gevraagd CETA en TTIP drastisch te herzien of van tafel te halen. Zo niet, dan is de eis: een referendum in Nederland! Huidige stand: ruim 112 duizend handtekeningen. Maar dat moeten er natuurlijk veel meer worden.

Foodwatch bracht op 19 april een toegankelijke analyse uit over de gevaren van CETA met de titel ¨CETA-verdrag: Een bedreiging voor Europese democratie en consumentenbescherming¨. En die is hier te downloaden: https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/standpunt-ttip/actuele-nieuwsberichten/analyse-ceta-bedreigt-consument-en-democratie/

Mlieudefensie maakte een heel handige tijdslijn over hoe het verder gaat met CETA en TTIP en vooral wie een rol speelt (of niet) in het besluitvormingsproces. En op 28 mei is er dus de nationale actiedag tegen CETA, TTIP en ISDS, actiedag ¨vóór een eerlijke economie en tégen de uitverkoop van onze democratie¨. Gevraagd wordt om je aan te sluiten bij een actie in je eigen buurt of om zelf iets te organiseren (en om dat dan door te geven via https://milieudefensie.nl/ttipactiedag).