-
15 december 2008
Hand in hand
Zijn ze bij de NS gek geworden? De trein tussen Apeldoorn en Zutphen stopt ook in Klarenbeek. Maar in Klarenbeek stapt niemand in of uit. Geen geluid, een koe hier, het dak van een boerderij daar. Je zit voor even in die trein in De Punt, ooit. Een laatste blik op de wereld voordat je collega-gijzelaars kranten voor de ramen moeten plakken.
Er is jaren gewacht op de sluiting van station Klarenbeek maar nu is er op het baanvak een tweede station van het kaliber Klarenbeek bijgekomen: Voorst. Ook ik ben in Klarenbeek nooit uitgestapt dus ik weet niet hoe het er uit ziet maar het zal er lijken op Voorst. Voorst slaapt de eeuwen door. Het gat is alleen bekend door Henk Lubberding, wielrenner ooit, boerenzoon voor altijd.
De overige Voorstenaren doen evenveel of weinig aan sport als andere Nederlanders. Er is de voetbalclub VV Voorst. Balt al decennia op hetzelfde magere niveau, met als tegenstanders Zutphania, Daventria en Vlugheid en Kracht uit Twello.
Zijn ze bij de KNVB gek geworden? De voetbalbond wil een nieuwe profvoetbalclub oprichten die moet spelen in een nieuw stadion. In Voorst... Nou ja, dat van dat nieuwe stadion klopt maar van die nieuwe club niet. In de plannen van de bond moeten twee bestaande profclubs verdwijnen om voor die in Voorst plaats te maken. Het is niet de VV Voorst die het betaald voetbal in geparachuteerd gaat worden maar een fusieclub uit Deventer en Apeldoorn.
De streek rond Voorst heet De Stedendriehoek. De steden zijn Deventer en Zutphen, de status van Apeldoorn is omstreden. Vanuit de twee oeroude IJsselsteden bekeken is Apeldoorn een soort bidonville. Een schots en scheef gebouwde verzameling van Veluwse dorpjes met 1 bioscoop voor de 150.000 inwoners en ook overigens een Bible Belt-mentaliteit. De gedachte dat Deventer- en Zutphenaren samen met Apeldoorners iets leuks kunnen doen, is aan deze streek volkomen vreemd.
In Deventer voetbalt Go Ahead betaald zolang er in Nederland betaald gevoetbald wordt. Ruim ’n halve eeuw. Tot eind jaren 70 onafgebroken in de eredivisie, daarna op wat lager niveau. AGOVV uit Apeldoorn kan niet op zo’n staat van dienst wijzen. In 1969 werd de club zelfs uit het betaald voetbal verbannen. Haar eerste wedstrijd in de kelder van het amateurvoetbal ging met 3-1 verloren, tegen Voorst... Begin van dit millennium keerde AGOVV terug in het profvoetbal.
Het laatste dat AGOVV en Go Ahead nodig hebben is een nieuw stadion. In Apeldoorn speelt men onder de parfumgeur van Paleis het Loo, op een veld met de voor buitenlanders omineuze naam "Berg en Bos". In Deventer staat het laatste echte voetbalstadion van het land. Midden in de stad, slechts enkele steegjes verwijderd van de markt. En met echte oude roestige lichtmasten.
Zoals het Go Ahead en AGOVV vergaat, vergaat het alle clubs overal ter wereld. Op en neer, winst en verlies. Het maakt voetbal leuk. En het maakt een aanhanger tot een aanhanger. Het neoliberalisme heeft ook de sportbeleving tot op het bot aangetast. De KNVB denkt alleen nog in termen van winnen. Maar ’n echte aanhanger blijft komen, ook al wordt er alleen nog verloren.
De stadions puilen uit en het sponsorgeld stroomt binnen maar de KNVB bereidt een golf aan fusies en liquidaties voor. Aan de exorbitante spelerssalarissen wordt niet getornd. Overal elders zijn professionele sportcompetities "open" dwz dat men van amateur prof kan worden en omgekeerd, zonder dat men failliet gaat. Alleen in het Nederlandse voetbal bestaat geen promotie-degradatieregeling tussen profs en amateurs.
In Zuid-Limburg reageren aanhangers van Roda JC en Fortuna Sittard op fusieplannen met een niet-zo-leuk-telefoontje-offensief tegen de bonzen van hun clubs.
Volgens de media zijn deze fans gek geworden...