-
29 augustus 2006
Centraal Polit Buro
Er naderen weer verkiezingen. Zucht! Weer 3 maanden politieke retoriek aan moeten horen. En dan die irritante peilingen. Maar ja: we mogen weer onze democratische plicht gaan doen. Alleen, ik word er zo moe van.
Ik snap het eigenlijk ook niet. Waarom moeten we eigenlijk kiezen? We hebben toch het Centraal Plan Bureau. Die hebben toch overal oplossingen voor......
Er gaat zo ongeveer geen dag voorbij dat we niet worden verrast door weer een nieuw persbericht, weer een nieuw onderzoek van het CPB. Een willekeurige greep van de laatste weken: “Verbreding van de rijksweg A1 kan files tussen Almere en Amsterdam efficiënt en goedkoop tegengaan, aldus het Centraal Planbureau (CPB). De omstreden tunnel langs het Naardermeer is maatschappelijk niet rendabel.” “De verzorgingsstaat kan met beperkte aanpassingen de komende vergrijzingslasten opvangen.” “De zorgsector legt een steeds groter beslag op de Nederlandse economie. De zorgkosten stijgen sneller dan de inflatie. Het volgende kabinet moet daarom extra bezuinigen om zijn financiën op orde te houden.” “Klassenverkleining in het onderwijs kost meer dan dat het oplevert aan verhoging van leerprestaties. Beter is het om met financiële prikkels te proberen de kwaliteit van het lerarenkorps te verhogen om zo de leerprestaties van leerlingen te vergroten.”
Er is geen onderwerp dat ze niet even zullen analyseren en er een “beleidsadviesje” over zullen geven. Het CPB bemoeit zich gewoon overal mee. Daarvoor is het wellicht ook een plannetjesbureau.
Maar ze maken niet alleen plannen, ze toetsen ook de eigenlijke planmakers: de politieke partijen. De komende weken mogen alle politieke partijen weer op audiëntie bij het CPB om hun verkiezingsprogramma te laten doorrekenen. Doen ze dat niet dan kun je je programma beter gelijk in het grondarchief dumpen. De politiek mag namelijk wel voorstellen doen, het CPB beslist echter. Althans zo lijkt het steeds meer.
PvdAer Diederik Samson beschreef het onlangs als volgt: “Het gebruik om politieke voornemens door te laten rekenen heeft zich ontwikkeld tot een absolute must voor iedere serieuze politieke partij. Bij algemene politieke beschouwingen komen Kamerfracties, van SP tot LPF, slechts nog naar de vergaderzaal met een goedkeuringsstempel voor hun tegenbegrotingen op zak.”
Maar ja Diederik, je hebt wel gelijk natuurlijk maar laat bijvoorbeeld je eigen PvdA eens met een zinnig ideologisch gekleurd verkiezingsprogramma komen in plaats van dat gescharrel rond het zielloze partijpolitieke midden terwijl ondertussen door alle partijen op zo’n technocratische manier beleid wordt gemaakt. Zo krijg je dat een rekeninstituut als het CPB het in de dagelijkse praktijk voor het zeggen heeft gekregen.
En waarom zou ik dus ook m’n kop weer moeten breken over de vraag welke partij nog een beetje bij mijn visie past? Waarom schaffen we het parlement niet gewoon af en laten we de rekenmeesters van het Centraal Polit Buro niet met een eenduidig rekenmodel alle beslissingen nemen. Er moet toch een ultiem model zijn? Geen ideologische keuzes meer: rekenmodellen. En oh ja, dit alles natuurlijk in combinatie met de zegeningen van de vrije markt natuurlijk, anders zou het welhaast op een heuse planeconomie gaan lijken.
Dus: alle macht aan de rekenmeesters en dan kan ik tenminste rustig voor de buis wegzakken om op alle zenders voetbal te mogen zien zonder vermoeid te worden met die treurige en zinloze verkiezingsdebatten. Buiten regent het ook al genoeg...