Skip to main content
  • 03 juni 2010

Misleidend populisme

Adriaan Bontebal

Van links tot rechts is het in de verkiezingsprogramma’s te lezen: de duur van de WW moet worden bekort. Heb je al iemand gehoord over de inperking van het wachtgeld voor gewezen Kamerleden en bewindslieden? De reden tot inkorting is dezelfde drogreden die al decennia lang wordt gebruikt: de mensen moeten aan het werk. Wat is het verband met een kortere uitkering, dus sneller in de bijstand, en het vinden van werk? Als de banen er niet zijn, poppen ze niet ineens up als je de broekriemen forceert. En zo worden we aan alle kanten in de maling genomen.

Kampioen zand-in-de-ogen strooien is Gekke Geert. Eén van zijn stokpaardjes is het over de grens zetten van criminelen met een buitenlandse achtergrond. Wie hij precies wil uitwijzen, is me niet duidelijk. Alleen zware criminelen, of ook ‘straatterroristen’, vervelende hangjongeren. Het zijn in elk geval mensen met een dubbele nationaliteit, wat in de praktijk op Marokkanen neerkomt. Zij krijgen als het aan Geert ligt in geval van calamiteiten dus een dubbele straf: eerst de gevangenis in en eenmaal weer buiten de poort, hup, wegwezen. Tweemaal straffen voor hetzelfde delict kan niet binnen ons rechtssysteem, kan binnen (bijna) geen enkel rechtssysteem.

Voor zijn ietwat getroebleerde achterban klinkt het wel lekker: criminelen uitzetten, een hoofddoekjesverbod, dat soort dingen. Allemaal zaken die in strijd zijn met de grondwet. Hoor je het holle geroep?: dan wijzigen we die grondwet toch. Goh, nou, tjee. Doen we even. Laat ik in herinnering roepen hoe in Nederland een grondwetswijziging kan worden doorgevoerd. Let wel: de procedure klinkt wat ingewikkeld, maar hé: we hebben het wel over de grondwet. Het zou geen goede zaak zijn als deze verandert bij iedere scheet die er wordt gelaten.

Ten eerste moet er een wet worden aangenomen, waarin wordt gezegd: we overwegen de grondwet te wijzigen. De intentie moet worden geaccepteerd. Voor die wet is er een meerderheid nodig in de Tweede Kamer en vervolgens in de Eerste Kamer. Dan komt de eigenlijke grondwetswijziging aan bod. Echter: dan moeten er eerst verkiezingen worden gehouden. Een nieuw parlement kan dan met de wijzigingswet gaan stoeien. Deze moet door tweederde van de Tweede en tweederde van de Eerste Kamer worden aangenomen. Zelfs als Gekke Geert met veertig handlangers in het parlement komt, zie ik dit allemaal niet gebeuren.

Komt bij dat de PVV geen enkele zetel in de Eerste Kamer heeft. Hè? Dat weet je toch? De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. En Geert heeft niet aan de provinciale verkiezingen meegedaan. Zodoende.

PS. In de pers wordt sporadisch een artikel van enig formaat besteed aan grote geleerden, kunstenaars, schrijvers, ja zelfs (pop)muzikanten. Over voetballers daarentegen staan dagelijks de bladen vol. Dat, mijn beste Ali, Achmed, Fatima, Zeina, of hoe je ook mag heten, is de cultuur waaraan jij je hebt aan te passen.