Wapenbeheersing met kernwapens

dinsdag, 30 juli 2019
Onlangs kwam de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) op verzoek van het kabinet met een advies over het door Nederland te voeren kernwapenbeleid. Actueel door de aanschaf van de F-35 (JSF) maar ook vanwege het in 2017 gesloten VN-Verdrag inzake Kernwapens dat het bezit en de dreiging met kernwapens verbiedt. Het rapport is door Stichting Doca op zijn merites beoordeeld (evenals de reactie van het kabinet op het advies).

Ed Bruinvis

Kernwapens op het slagveld?

donderdag, 18 juli 2019
Afgelopen week zei de door Donald Trump voorgedragen kandidaat voor het voorzitterschap van de Joint Chiefs of Staff dat hij de ontwikkeling en inzet van een zogenaamde “low yield” kernkop ondersteunt als onderdeel van de strategische afschrikking. Het betreft hier de inzet van een zogenaamde W76-2 kernkop, waar in Trump's Nuclear Posture Review (2018) toe wordt opgeroepen. Anders dan de al bestaande kernkop W76-1 van 100 kiloton heeft deze kernkop een explosieve kracht van minder dan 10 kiloton. De productie van de W76-2 voor de Trident II (D5) ballistische raketten die ingezet kunnen worden aan boord van kernonderzeeërs van de Ohio-klasse is begonnen.

Henk van der Keur

Kamagurka

donderdag, 20 juni 2019
Zijn plaatje van vandaag kan qua wansmaak alleen maar wedijveren met twee schrijfsels die ook over ‘MH17’ gaan. Daarover straks meer, ik zal eerst beschrijven wat de Belgische cartoonist Kamagurka vandaag in NRC afgedrukt kreeg.

JoopFinland