dinsdag, 25 augustus 2020

Je kan niet om de politiek heen. Je moet de politiek voeren, of je wilt of niet. Ik begrijp goed dat je niet wilt. Je wilt geen meningen hebben. Toch heb je ze, of je wilt of niet.

Mensen met een mening, hele gekke kleding ? Nee, laat maar zitten joh

- Faberge  ( een rapper )

Allerlei moeilijke meningen, over moeilijke onderwerpen, waar je alleen maar overspannen van kan worden. Het is begrijpelijk dat je geen activist wilt zijn. Het probleem is alleen, de politici in Den Haag zijn wel een soort activisten en meestal is hun activisme niet in jouw belang. We moeten ze dus in de gaten houden, we moeten wel responderen. We moeten onszelf beschermen tegen bazen en politici. Meer is het anarchisme eigenlijk niet (wat mij betreft).

Mensen snappen mijn ideeën vaak niet, merk ik. Sommige dwazen van links noemen mij extreem rechts, rechts noemt me extreem links. Ik zie mezelf gewoon meer als een individualist/egoïst. Ik ben niet links, niet rechts en niet recht door zee. Mensen snappen niet wat ik bedoel, ik praat tegen een muur aan. Ook al probeer ik het zo genuanceerd mogelijk te formuleren, mensen vinden mijn wereldbeeld bizar, schokkend, griezelig.

Links vindt mij te egoïstisch. Rechts vindt dat ik mij aan hun arbitraire wetten moet houden. Links vindt dat ik  'een socialist/humanist' moet zijn en voor 'de toekomst' moet strijden. Rechts wil dat ik in haar zogenaamde 'vrije markt' en haar 'natiestaat' geloof. Ik haat links en ik haat rechts. Maar ik haat rechts toch wel veel meer dan links. Zie dat als een soort compliment.

Je doet je activisme, op wat voor manier dan ook. Meer kan je niet doen, vrees ik. We zijn geen Goden, die het lot in handen hebben. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Ik schrijf mijn stukjes en reageer op artikelen, heel soms loop ik een demonstratie, als het mij direct of indirect aangaat. Meer kan ik niet doen. We zien wel waar het schip strandt.

Ik stuur mijn meningen en bevindingen en gevoelens en argumenten de wereld in. We zien wel wat ermee gebeurt. Daarover heb ik geen controle. Iets dat ik moet accepteren. Het is moeilijk om dat te accepteren soms. Er zijn sommige religies die zich weer met dit probleem bezig houden, het probleem omtrent het gebrek aan controle. Maar dat is een ander verhaal.

Het is ook goed om bijvoorbeeld een tijdje de politiek de rug te keren. Politieke strijd kan 'triggering' zijn, zoals ze dat tegenwoordig noemen. Er moet een trigger warning op. Wees zuinig op je gemoedsrust. Vanuit het individualisme gezien ook wel belangrijk. Offer jezelf niet op, wees lief voor jezelf. Niemand kan lief voor jou zijn, zoals jij dat kan.

Nayako Sadashi

Pilsje, wodkaatje ging, peukie derbij Ja, best wel zin in joh

- Faberyayo