donderdag, 16 juli 2020

De verkiezingen voor lijsttrekker van het CDA hebben als mededinger een 'onvolkomenheid' voor het Haagse establishment opgeleverd; een outsider, een volkstribuun die de partij al eerder vergeefs probeerde te dumpen: Pieter Omtzigt. 

Het plan van het partijbestuur was verkiezingen tussen Hugo de Jonge en Mona Keizer, met als voorspelbare winnaar de vice-premier en minister van Volksgezondheid. Dat Omtzigt zich te elfder ure meldde als kandidaat moet de partijbonzen ernstig achter de oren hebben doen krabben. De vraag was hoe Pieter te lozen. 

De populariteit van de Twentse afgevaardigde, zowel binnen als buiten de partij, was hen bekend: toen Omtzigt door de CDA-kiesraad op een onverkiesbare plaats was gemanoeuvreerd, kreeg hij zoveel voorkeurstemmen dat hij meerdere mandaten had kunnen vullen. Ongetwijfeld hebben veel mensen buiten de CDA-"familie", en ook buiten zijn thuisbasis, toen hun stem aan hem gegeven. Op grond van zijn vasthoudendheid, zijn kritische geest en onafhankelijkheid jegens de machthebbers in Den Haag. Zelfs als het CDA in de regering zat. 

Daarmee maakte hij geen vrienden in het establishment. Hij vormde een risico. 

Het duidelijkst kwam dit tot uiting in het 'dossier MH17', waarin hij de faits accomplis van de regering ('Rusland heeft het gedaan') ter discussie stelde.  Door onvoorzichtig optreden van zijn kant (mogelijk een valstrik) lukte het de CDA-fractie hem van het woordvoerderschap over de kwestie te beroven. Rutte en zijn trawanten moeten een zucht van verlichting hebben geslaakt. 

Nu dreigt voor de kliek die zonder problemen de zaak beheert ten behoeve van de grote concerns en de NAVO een nieuwe hindernis: met Omtzigt aan het hoofd van het CDA (als regeringspartij graag gezien 'vanwege de boeren') dreigt het spel niet te kunnen worden gespeeld als met Rutte I, II, en III. En in de oppositie zal hij een luis in de pels zijn, zoveel heeft zijn optreden tot nu in de bankjes bewezen. 

De Jonge haalde 1% meer dan Omtzigt. Dat de volkstribuun op 49%  aftikte moet de bonzen hebben verontrust. En dat Mona Keizer haar aanhang opriep om in de 2e ronde op Omtzigt te stemmen eveneens. 

Omtzigt (getrouwd met een Assyrische christelijke vrouw uit Turkije) is de enige onzekere factor in het Haagse theekransje. Klaver, Asscher of wie dan ook van de baantjesjagers, vormen geen enkele bedreiging. Wassen beelden.

Alleen de volkstribuun. 

Sinds jaar en dag laat ik deelname aan het verkiezingscircus aan me voorbij gaan. Maar misschien ga ik voor Omtzigt een uitzondering maken. Om de Haagse macht een vinger in de reet te steken. (WK)