Op weg naar 1 mei

vrijdag, 23 april 2021
Wow, sinds eergisteren (21 april) zijn we weer een vet politiek schandaal rijker na de RTL-onthullingen uit geheime kabinetsnotulen van 2019 over de toeslagenregeling. Met nieuwe leugens en gemanipuleer probeerden Rutte, Kaag en Hoekstra vooral om ´nieuwe precedenten´ te voorkomen bij Belastingdienst, UWV en andere instellingen. Maar wel ten koste van heel veel burgers.

Taco van Dommels

Spanning opbouwen in de Oekraine

zaterdag, 17 april 2021
De wereld is op dit moment verstoken van een groot gewapend conflict. Niet vreemd opkijken dus als er ergens in de wereld binnen afzienbare tijd weer een stevig robbertje wordt gevochten.

Henk Witte

Vooral een herdenking

woensdag, 14 april 2021
De meimaand komt eraan. In mijn vroegste, naoorlogse herinneringen was de beginweek niet alledaags. De eerste dag hing de rode vlag uit, ging mijn moeder zingen, ik gewoon naar school en nam mijn vader vrij.

Hans Boot

Waarom Ziet Niemand de Verbanden?

woensdag, 7 april 2021
Het zal u niet ontgaan zijn, of juist wel, dat we nu in een wereld leven die bevolkt wordt door mensen die van alles doorzien, en dan een groepje vormen van mensen die het met hen eens zijn en die hun gelijk voornamelijk halen uit heel hard roepen dat de rest van de wereld blind is omdat die het niet met hen eens is.

KeesStad

Oorlog in Mozambique

dinsdag, 6 april 2021
'Zo lang er aan de oorlog te verdienen is, zal die niet stoppen', meldt de NRC met Pasen in een tussenkop. Is het lijfblad van de Nederlandse bourgeoisie opeens ook 'in essentie links' geworden?

WK

Liberalisme toen het nog niet zo heette

maandag, 5 april 2021
De podcast van Onderstroom van april. Waarin Alex, Henk, Sanne en Mark praten over de omstandigheden waarin liberalisme ontstond, in het bijzonder staatsvorming en kolonialisme.

Onderstroom

Recht, ruil of gift: opvattingen van bijstandsgerechtigden over sociale zekerheid

zaterdag, 3 april 2021
Uit enquetes blijkt dat de meerderheid van de bevolking in Nederland voorstander is van een rechtvaardige sociale zekerheid en goede arbeidsvoorwaarden voor de werkenden. Maar in wat voor kader of frame plaatsen de mensen een rechtvaardige sociale zekerheid? Hoe denken uitkeringsgerechtigden zelf over deze materie? Kunnen we op bovenstaande opvattingen inzoemen om er meer over te weten te komen?

Piet van der Lende