De actualiteit dringt zich op

maandag, 27 juli 2020
Zeker gezien de toenemende verspreiding van het corona virus deze dagen, lukt het me niet er over te zwijgen. Ook, omdat de eerdere aandacht voor de sociaaleconomische oorsprong en de verwerking daarvan uit beeld verdwijnt en overlapt dreigt te worden door speculaties en complottheorieën. Daarin kunnen de herkomst en drastische gevolgen van het virus erkend worden, maar voor de bestrijding ligt dat anders. Die is slechts een fase in een al langer lopende en vooral geplande machtsgreep door bijvoorbeeld de internationaal georganiseerde fondsen van aandeelhouders.

Hans Boot

Religie is best wel een ding

donderdag, 23 juli 2020
Best wel wat mensen van mijn generatie grijpen een godsdienst aan. Ik heb een neef, die moslim werd. Ik ken mensen die boeddhist werden. Ik ken een jongeman die weer veel met zijn katholieke roots bezig is. Mensen die wat ouder zijn, vinden dit een rare ontwikkeling.

Nayako Sadashi

Blanco formulieren tekenen. Cohortaanpak in Amsterdam steeds strenger

woensdag, 22 juli 2020
Op 17 december 2020 publiceerde de gemeente Amsterdam een brief, waarin wethouder Rutger Groot Wassink van Groen Links aankondigde dat in de periode september 2019 tot eind 2022 alle bijstandsgerechtigden worden uitgenodigd voor een gesprek over hun kansen op werk. De stad is verdeeld in 22 gebieden met ongeveer 1500 bijstandsgerechtigden per gebied. Die gebieden worden cohorten genoemd.

Piet van der Lende

Racisme is een systeem, ook een 'links' systeem

dinsdag, 21 juli 2020
Het is erg in de mode 'het racisme in jezelf te zoeken'. Als witte afkomstig uit de middenklasse. Je kent geen enkele gekleurde medemens, behalve de caissière of de daklozenkrantverkoper van de supermarkt en gelooft de bewering dat het jóuw schuld is.

WK

De echte plunderingen zijn nooit nieuws

maandag, 20 juli 2020
Het is haast een open deur, de constatering dat de meeste media helemaal wild gaan – met name rioolexemplaren als de Telegraaf en hun kloon GeenStijl, als er een keer door demonstranten ‘geweld’ wordt gebruikt. En als daarbij dan een winkel geplunderd wordt, hebben ze het dagenlang nergens anders over en proberen ze zoveel mogelijk daders bij de politie aan te geven. Ondertussen wordt de werkelijke grootschalige plunderpartij, zoals die van de BV Nederland, volstrekt genegeerd.

KeesStad

Ongehoord

zondag, 19 juli 2020
Via allerlei media worden we dagelijks op een ergerlijke manier lastig gevallen met de meningen van rechtse en ultrarechtse kakelaars en toch voelen ze zich nog steeds niet gehoord.

Arie Schalekamp

Marcel van Roosmalen heet eigenlijk Johan Derksen

zaterdag, 18 juli 2020
In Nederland en in de Nederlandse taal heb je nog maar twee stukjesschrijvers over: de mislukte voetballer, auteur en maatschappijcriticus Johan Derksen. En de mislukte voetballer en maatschappijcriticus Marcel van Roosmalen. Want schrijven, dat kan ie wel, die Marcel.

Eva Bardi

Een opgestoken vinger in de reet van de macht

donderdag, 16 juli 2020
De verkiezingen voor lijsttrekker van het CDA hebben als mededinger een 'onvolkomenheid' voor het Haagse establishment opgeleverd; een outsider, een volkstribuun die de partij al eerder vergeefs probeerde te dumpen: Pieter Omtzigt.

WK

Dirty Boulevard

woensdag, 15 juli 2020
Ik werd voor de gelegenheid onderdeel van Uw CDA. Gewoon lid, voor tien euro op jaarbasis. Men kan ook aberratief lid worden maar dan betaalt men meer in de partijkas. Dat wenste ik niet, want ik denk niet dat men er nog es een Pieter op het podium zet.

Godelieve Vandamme

Jort Kelder en het bommelding

zaterdag, 11 juli 2020
Eigenlijk had ik vandaag over Srbrenica moeten schrijven. Over dat ik vanavond en waarom niet ook morgenavond Karremans nog eens zou willen horen zeggen ‘Wat hebben ze je verneukt, Karremans’, en die pief die wel zijn uniform heeft aangehouden “Dat zijn Uw eigen woorden’....

JoopFinland