Solidariteit

maandag, 27 januari 2020
Toen ik werd geboren in maart 1946 herstelde Nederland langzaam van de gevolgen van de oorlog, bezetting, verdriet en verlies. Armoede en woningnood heersten alom, maar iedereen zette de schouders er onder om ons land weer op te bouwen.

Arie Schalekamp

Dieven met dieven vangen

donderdag, 23 januari 2020
The New York Times publiceerde afgelopen weekend een lang artikel over Clearview AI. De oprichter, de Australiër Hoan Ton-That, zocht al langer naar een klapper maar was niet verder gekomen dan een app waarmee je selfies van een Trump-kapsel kon voorzien. Ton-That maakte ook een site waar je al je vrienden videolinks kon sturen; moest je wel even al je contacten uit je chatprogramma’s met de site delen. Toen volgde een lumineus idee...

Karin Spaink

Een cultuur je eigen maken

woensdag, 22 januari 2020
Laatst was er in Amsterdam een feestje in een 'autonoom centrum'. Autonome centra zijn in theorie de plekken waar het anarchisme zou moeten bloeien. Waar de mensen uit de buurt zich thuis zouden moeten voelen. Maar dit is meestal niet het geval...

Nayako Sadashi

'Minstens 14 euro!' FNV komt op voor laagstbetaalden

zondag, 19 januari 2020
Volgens de Franse econoom Thomas Piketty worden de rijker steeds rijker en de armen steeds armer. De vermogensverschillen worden steeds groter. Dat heeft een aantal uiterst vervelende gevolgen. Voor de armen, maar ook voor de hele maatschappij.

Rob Lubbersen

Terugkeerterrorisme 2020: asielrecht afschaffen

donderdag, 16 januari 2020
Stel, je hebt in dit land van institutioneel racisme waar nationalisme hoogtij viert asiel aangevraagd en dat is je geweigerd. Toch voel je je niet veilig om terug te gaan, hoeveel geld je ook wordt geboden. Je slaapt zelfs nog liever op straat dan je te laten deporteren. Dat zegt iets. Maar de politiek zegt het niets. Voorstellen voor straffen en nog snellere en kortere asielprocedures: politici buitelen weer eens over elkaar heen in uitingen van xenofobie.

Joke Kaviaar

Christen Unie op volle valse toeren

woensdag, 15 januari 2020
Sara van Oordt (Christenen voor Israël) heeft het idee geopperd om met de hele CU Israël te gaan bezoeken. Sara is ook van het Israël Producten Centrum en ziet de bui al hangen. Geen wijn meer uit Judea en Samaria, geen Dode Zee-zout of andere producten van het heilige land meer met een belastingvoordeel. Normale mensen noemen het heling.

Jose van Leeuwen

Alarm!

maandag, 13 januari 2020
Ik ben een boek aan het lezen dat Vals alarm heet. Het gaat over dwangstoornissen en is geschreven door een psychiater die daar zelf ook last van heeft.* Ik lees het in de hoop iemand die ik ken beter te begrijpen, maar tot mijn verbazing kom ik ook dingen tegen die ik bij mezelf herken.

Rymke Wiersma

Anarchisme, kan dat wel?

zondag, 12 januari 2020
Samenleven zonder staat? Kan dat wel? Samenleven zonder staat én zonder kapitalisme (in Europa is anarchisme altijd anti-kapitalisme geweest)? In principe kan het natuurlijk. Alles kan immers. Duizenden stammen wereldwijd leven zonder staat en zonder kapitalisme. Zijn die stammen dan 'minder' dan wij hier in het westen? Zijn wij de 'beste' stam?

Nayako Sadashi

Fascisten lezen

vrijdag, 10 januari 2020
Waarom wordt iemand fascist? Met het recent verschenen Er moest iets nieuws komen. Getuigenissen van Nederlandse fascisten 1940-1950 wil Willem Huberts helpen deze vraag te beantwoorden. Helaas ziet Huberts over het hoofd wat fascisme voor veel aanhangers aantrekkelijk maakte.

Alex de Jong

Boreaal borrelen

woensdag, 8 januari 2020
Op 23 januari willen de Jonge Socialisten, afdeling Brabant gaan borrelen ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Ze willen dat gaan doen samen met de JFVD, de jongerenclub van het Forum voor Democratie. Een Buiten de Bubbel Borrel, zo noemen ze dit onzalige nieuwjaarsvoornemen.

Peter Storm