Pensioenactiedag 18 maart, en oproer in eigen kring

donderdag, 28 februari 2019
De vakcentrales FNV, CNV en VCP houden op 18 maart een landelijke actiedag voor een goed en fatsoenlijk pensioen, met stakingen en manifestaties. Bedoeld om de druk op regering en bedrijven op te voeren zodat het na de 18e maart kan leiden tot een betere onderhandelingsdeal over een nieuw pensioenstelsel. Ondertussen groeit de groep FNV-leden die hoe dan ook vast wil houden aan de 3 basiseisen van de campagne.

Taco van Dommels

Link die historische vergelijkingen

zaterdag, 23 februari 2019
Een week geleden, zaterdag 16 februari, stond er een intrigerende kop in de Volkskrant: De vrije jongens. In het oog springend, ook omdat ik sinds oktober vorig jaar in 'webzine Solidariteit' een veertiendaagse serie schrijf over de Losse Ploegen in de Zaanstreek. Klassieke ...

Hans Boot

Opzij

dinsdag, 19 februari 2019
PC, AD en NIW, maar het meest van dezen toch de Opzij. Vandaag een uit zijn voegen getrokken bijbeltekst ter introductie. Want zeg nou zelf: de Perscombinatie, het Algemeen Dagblad en het Nieuw-Israelitisch Weekblad halen het geld waar het maar te krijgen is, dat is bekend. Maar dat het gerespecteerde opinieblad Opzij haar principes vergeet om advertenties binnen te halen, dat was althans voor mij nieuw.

JoopFinland

Naar het einde van de KLM?

zondag, 17 februari 2019
Premier Rutte III, die vertelt in voortdurend contact te staan met Macron over de perikelen rond Air France/KLM, zegt dat hij 'niet denkt dat er bij KLM ontslagen zullen vallen'. Als ik werknemer bij 'de Koninklijke' KLM was zou ik me ernstig zorgen maken.

WK

Met goede bedoelingen, stelt de Commissie vast

dinsdag, 12 februari 2019
De door de gemeente Tilburg ingestelde ‘Onafhankelijke Onderzoekscommissie Tilburg Chroom-6’ constateert dat de gemeente Tilburg haar bijstandsgerechtigden met goede bedoelingen dwangarbeid heeft laten verrichten in een met een kankerverwekkend antiroestmiddel vervuilde omgeving.

Louis van Overbeek

Een nieuwe NSU?

zaterdag, 9 februari 2019
Veel aandacht trok het niet, maar het klinkt als het scenario van een film; een netwerk van elite-soldaten dat zich voorbereidt op de ineenstorting van het gezag, dodenlijsten maakt, en uitkijkt naar ''Dag X'' wanneer zij met bruut geweld de orde zal herstellen.

Alex de Jong

Opgeruid staat netjes

donderdag, 7 februari 2019
Lieve schooljeugd van Nederland, voordat jullie de les verlaten om naar Den Haag te gaan: kijk nog eens het Kamerdebat over het klimaatakkoord van dinsdagavond terug. Twee uurtjes ervan, meer hoeft niet. Daarna weet je waarom demonstreren belangrijker is dan op school zitten. En ik garandeer je, daarna weet je ook heel zeker waarom je niet weer in die klas gaat zitten, vanmiddag niet, morgen niet, maandag niet en nooit niet.

JoopFinland

Kinderpardon: zoethoudertje met bittere nasmaak

woensdag, 6 februari 2019
Harbers zal zijn discretionaire bevoegdheid “niet missen”. En: “het kinderpardon was zo strikt dat het niet zou uitnodigen om langer te blijven.” M.a.w.: het is niet per ongeluk dat vrijwel nooit een kind gepardonneerd werd. Dat was zo bedoeld.

Joke Kaviaar

Koolmees aasgier!

dinsdag, 5 februari 2019
Een koolmees is een onschuldig vogeltje van ongeveer 15 centimeter met een gele borst waarover een zwarte streep loopt. Maar onze minister Koolmees (D’66) is allerminst onschuldig. Hij is een aasgier, een beest dat leeft van de resten van dode dieren. En dat is waar deze minister mee bezig is: een karkas maken van ons pensioenstelsel!

Rob Lubbersen