Oogkleppen

donderdag, 29 november 2018
Toen ik klein was, echt heel klein hoor, ik denk dat ik nog maar net kon lopen, toen dacht ik dat de hele wereld om mij draaide. Ik geloof dat alle kinderen dat hebben. Heel wat mensen komen er maar moeilijk vanaf. Sommigen lukt het nooit.

Rymke Wiersma

Veeg er je reet maar mee af...

zondag, 25 november 2018
De moord op journalist Jamal Khashoggi in oktober 2018 in Istanboel, de onthoofding van de immigrante Tuti Tursilawati voor het doden van haar werkgever die haar verkrachtte, uitgehongerde kinderen door oorlogsgeweld in Jemen, het zijn allemaal misdaden waarin Saoedi-Arabië de hoofdrol speelt.

Bas van der Plas

Zwarte Piet verdwijnt, maar intussen groeit het fascisme

donderdag, 22 november 2018
De verdedigers van Zwarte Piet vechten voor een verloren zaak. Dat is na het afgelopen gewelddadige weekend van Sinterklaasintochten, van vreedzame protesten tegen Zwarte Piet en van agressieve acties tegen die protesten duidelijk. Zwarte Piet verdwijnt gaandeweg, verdreven door rechtmatige antiracistische strijd. Maar de prijs die we als antiracisten voor die overwinning krijgen te betalen, zou wel eens griezelig hoog kunnen uitvallen.

Peter Storm

In Frankrijk is 1792 nooit ver weg

maandag, 19 november 2018
'Wat we in 1792 met Louis XVI hebben gedaan kunnen we ook met Macron', verwoordde een vrouw in 'gilet jaune' op een barricade de pre-revolutionaire stemming in Frankrijk.

WK

Terugtrekking VS uit INF-verdrag brengt kernoorlog stap dichterbij

zaterdag, 17 november 2018
Afgelopen maand kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de VS zich terugtrekken uit het INF-verdrag. Dit verdrag verbiedt de VS en Rusland de productie en ontwikkeling van op de grond gestationeerde kernwapens voor de korte- en middellange afstand (met een bereik van tussen de 500 en 5.500 kilometer). Het verdrag markeerde het einde van een gevaarlijke nucleaire confrontatie in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Henk van der Keur

Jenny Douwes

maandag, 12 november 2018
Gisteravond kwam op televisie de griezelfilm Jaws voorbij en ik moest daarbij aan Jenny Douwes denken.

JoopFinland

Hypocriet

zondag, 11 november 2018
Dit is een oude tekst. Ik herhaal hem, omdat het een eeuw geleden is dat een van de verschrikkingen van de vorige eeuw officieel tot een einde kwam.

Martin Broek

Collectieve solidariteit is veel waard

woensdag, 7 november 2018
En toch over de pensioenen! Ouwe koek, maar dan wel met gaten vol valse lucht. Bovendien actueel voor ieder die vandaag noch in de toekomst van gespaarde of geërfde centen kan leven. En dan zijn we met velen.

Hans Boot

Ontruiming dreigt MST-boeren Brazilië weer landloos te maken

dinsdag, 6 november 2018
Grassroots International vraagt steun voor boerengezinnen in de Quilombo Campo Grande in Brazilië. Zo´n tweeduizend voormalige landlozen dreigen hun bestaan en grond te verliezen onder het Bolsonaro-regiem.

Taco van Dommels

Malaise in de marktwerking

donderdag, 1 november 2018
Het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen zijn al jarenlang zorgenkindjes. Paar keer bijna failliet gegaan, fiks gedonder gehad met eigenaars of bestuursleden, en ze zaten geregeld diep in de rode cijfers.

Karin Spaink