Overal in den lande: Luchtalarm=Klimaatalarm

  • Start datum en -tijd: 03-04-2023 12:00

Elke eerste maandag van de maand is het stipt om 12 uur ’s middags – als het luchtalarm afgaat – klimaatalarm. Met deze actie wil Extinction Rebellion NL aandacht vragen voor de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis en duidelijk maken dat het al vijf over twaalf is.

Sluit je voor een paar minuten aan bij deze actie en laat zien dat de overheid in actie moet komen om een leefbare toekomst voor ons, onze kinderen en mensen elders te waarborgen.

Neem je zelfgemaakte protestbord mee!

Stop de oorlog

Actie:

Elke maandag tussen 18:00 en 19:00 uur. Kom ook en neem je vrienden en vriendinnen mee!

Waar?

Bij de Russische handelsvertegenwoordiging op het Museumplein in Amsterdam, Museumplein 13/15

Filmpje
Actievoerders en het Vredeskoor Amsterdam-West zingen 'Dona nobis pacem'

Vliegen kan niet meer - op Eindhoven Airport

Naast alle luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade die Eindhoven Airport aanricht, hebben ze ook hun natuurvergunning voor burgerluchtvaart niet op orde.

Wij hebben vijf eisen aan Eindhoven Airport:

Stop met vervuilen
Schrap onnodige vluchten
Vertel het eerlijke verhaal
Stel wettelijke klimaatregels
Geef vliegen een eerlijke prijs

Wij roepen iedereen op om 25 maart mee te doen aan de actie tegen deze grootvervuiler. Vliegen kan niet meer. Kom samen in actie voor een eerlijke, groene toekomst.

Kappen met kolen, bij Tata Steel

 

Op maandag 3 april vindt er weer een actie plaats onder het motto 'Kappen met kolen'. We eisen dat de Nederlandse overheid stopt met het gebruik van kolen, de meest schadelijke fossiele brandstof. Kolen versnellen klimaatopwarming, dus we moeten juist stoppen met kolen. Sluit je aan en stop deze waanzin!

 

Dit keer richten we ons opnieuw op Tata Steel IJmuiden, de grootste uitstoter en vervuiler van Nederland. Om 12:00 uur houden we tijdens de maandelijkse 'Luchtalarm=klimaatalarm'-actie een die-in op de stoep van Tata om aandacht te vragen voor de verwoestende gevolgen van de bedrijfsprocesssen van Tata Steel IJmuiden voor mens, natuur en klimaat. Vervolgens gaan we doen wat we altijd doen: de boel blokkeren, met één simpele eis: sluit zo snel mogelijk Kooksfabrieken 1 & 2!

 

Antimilitarisme in tijden van oorlog; tntoonstelling, film, debat en muziekvoorstelling in september 2022 in Nijmegen

De oorlog in Oekraïne leidt ook in de Westerse wereld tot enorme verhogingen van de defensie-uitgaven en hernieuwd geloof in militaire oplossingen. Bijna niemand ziet een andere oplossing. Ook in de jaren 50 vierde het vijanddenken hoogtij. Maar in de jaren 80, op het hoogtepunt van de koude oorlog, kwam Nederland met massale demonstraties ( 1981: 250.000 en 1983: 400.000 mensen) in opstand tegen de militarisering en bewapening.

De antimilitaristische actiegroep Onkruit baarde in de jaren 80 veel opzien met directe acties tegen het leger en het militarisme; de groep ontstond vanuit de totale dienstweigering, zo’n 75 jongeren verdwenen met hun weigering voor een jaar in de gevangenis.

Met een debat, film en expositie wordt met actievoerders van weleer teruggekeken op die turbulente tijd: Wat wilden Onkruit en de totaalweigeraars bereiken? Welke idealen hielden het vuur brandend? Welke actiemiddelen waren effectief? Hoe bepaalde die tijd de rest van hun leven? Wat is de brug naar het heden? Welk effect heeft de Oekraïne oorlog op de ideeën en idealen van toen?

Vergelijkbaar aan Onkruit toen is de groep Extinction Rebellion nu: net als de massale bewapening is ook de klimaatverandering een bedreiging voor het voortbestaan van de aarde. Ook de actiemiddelen zijn vergelijkbaar: compromisloze directe actie met een hoge persoonlijke opoffering.

Met een speciaal gemaakte film en portretten, een tentoonstelling en een debatavond organiseert Onkruit vergaat niet een reeks activiteiten waarin de dilemma’s van directe actie toen en nu – als antwoord op de grote bedreigingen van ons voortbestaan - aan de orde komen.

StopTotal: massale actie tegen de fossiele brandstof-industrie

Klimaatrampen, torenhoge energierekeningen, mensenrechtenschendingen en neokolonialisme, oorlogen en conflicten … Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen heeft een hoge prijs. Desondanks doen de grote vervuilers van deze gitzwarte industrie wat zij willen. Een rechtvaardig klimaat- en sociaal beleid voor burgers en werknemers laat nog steeds op zich wachten.

De afgelopen jaren hebben velen, om niet te spreken van miljoenen mensen, zich gemobiliseerd om systematische en diepgaande verandering te eisen. Echter werden onze stemmen niet gehoord en blijft verandering achterwege. Laten we samen de volgende stap zetten, de tijd dringt!

De eerste grote mobilisatie van Code Rood viseert olie- en gasgigant TotalEnergies.

Waarom ?

Met de derde grootste raffinaderij in Europa en het grootste netwerk van tankstations in België weet deze fossiele reus miljardenwinsten te boeken. De realiteit en de wetenschappelijke consensus welbewust negerend, blijft TotalEnergies blindelings investeren in de winning en het op de markt brengen van fossiele brandstoffen. Toch weet de onderneming al meer dan 50 jaar heel goed dat haar activiteiten een onleefbare wereld voorbereiden en de gevolgen zijn nu al voelbaar in onze huishoudens.

TotalEnergies is veel meer dan een symbool. Hun bedrijfsgeschiedenis is direct verbonden met het (neo)kolonialisme, het stelen van natuurlijke en persoonlijke rijkdommen, het verspreiden van disinformatie (o.a. greenwashing) en projecten die verwoestend zijn voor het milieu en het klimaat. De grote vervuilers hebben reeds lange tijd onze toekomst bepaald. Door ons samen te engageren, kunnen we hier met z’n allen een einde aan maken.