18 december 2020

Rusland

Nayako Sadashi

Valt het jou ook op hoe men over Rusland spreekt, in de media? Zoals gisterochtend op de radio.

Men had het over een of ander grote Russische, nationale persconferentie. Let erop hoe die dan wordt aangekondigd. Hoe ze dit brengen. Poetin wil weer even zijn macht laten zien. Poetin moet weer eventjes lekker pronken en zijn onderdanen slikken alles. Iets in die trant. Ik heb zoiets van, dat is toch geen objectieve media? De NPO is niet objectief, het zijn opiniestukjes die ze brengen.

Nee, ik ben geen Poetin fan. Maar ik luister hier naar het nieuws, ik lees hier geen betoog in een opinieblad. De NPO overspeelt hier haar hand. Ik wil feiten, meer hoef ik niet van ze. Over Poetin die een persconferentie had. Niet over Poetin die weer probeert indruk te maken en probeert zijn onderdanen te onderdrukken, omdat hij hongerig is naar macht en dat komt door zijn slechte jeugd...

Het nieuws functioneert sowieso wel vaker als een propagandamachine, heb ik gemerkt. Sommige zaken worden overmatig positief gepresenteerd, nogal eenduidig. Zo zijn horecaondernemers over het algemeen heel tevreden met de lockdown, als we de radio mogen geloven. Ook is Nederland 'heel gelukkig' (wat dat ook mag betekenen, want hoe meet je zoiets?).

Is Rusland een autoritair land? Jazeker. Maar welk land is dat niet? Welk land gaat niet uit van grenzen, gevangenissen, controle, spionage, imperialisme, indoctrinatie? Alle landen. Sommige landen zijn er alleen wat meer open in dan andere. Iran is een dictatuur. Maar is Amerika een pacifistische, libertaire hippiecommune? Rusland heeft bloed aan de handen.En Nederland niet?

Ik hoef geen mening te horen als ik naar het nieuws luister. Ik wil dan slechts de droge, basale informatie. Op grond daarvan vorm ik dan zelf wel een mening. Sommige mensen in dit land willen nog zelf nadenken.


Recente blogs