09 december 2020

Op de rand

Nayako Sadashi

Iemand noemde mij laatst een 'randfiguur'. Hij deed dat om me te kwetsen. Maar het kwetste mij niet.

Het is weer 'food for thought', dit akkefietje. Denken is leuk. Denken is mijn hobby. Ik ben een amateur filosoof/ pseudo intellectueel.

Randfiguur. Een figuur op de rand. Stel dat de aarde plat was, dan balanceerde ik op het randje.

Met randfiguur bedoelt men doorgaans iemand die met het ene been in de onderwereld staat en met het andere been in de 'normale', legale wereld.

Is dit het geval bij Nayako Sadashi? Zijn we illegalistisch? Nee, eigenlijk niet.

Ik heb er wel over nagedacht om 'slechte' producten te verkopen. Denk dan aan XTC of LSD of zo. Het is makkelijk geld verdienen en ik heb er geen morele bezwaren tegen. Mensen moeten zelf weten of ze drugs gebruiken, namelijk. Toch doe ik het niet, dat verkopen. Het is immers een enorm risico. Je begeeft je in de onderwereld, en dat is levensgevaarlijk. Ik zou dat risico niet nemen. Als andere mensen dat risico wel willen nemen dan heb ik daar geen oordeel over. Zolang je maar zorgt dat buitenstaanders er buiten blijven.

Het zijn allemaal afwegingen. We spreken toch over vrijheid? Maar als ik XTC zou verkopen, ben ik dan 'een slechterik'? Jouw perceptie van vrijheid is dan wel erg beperkt. Je bent dan voor vrijheid, maar dan wel een vrijheid geheel binnen jouw kaders, binnen jouw morele omlijning, binnen jouw beperkte keurslijf.

Ik ben geen randfiguur, maar ik veroordeel de 'randfiguur' niet. Wil je XTC verkopen, of borden wassen? Het is een afweging. Borden afwassen is veilig, maar het verdient niets. XTC verdient goed, maar is gevaarlijk. Aan jou de keuze. Jij moet de knoop doorhakken. We zijn gedoemd te kiezen. Zoals die filosoof zei, die een beetje scheel was en een coltrui droeg.

Het lijkt me wel een vrij leven: in pornofilms spelen, XTC verkopen, belasting ontduiken en van hotel naar hotel trekken. Dat smaakt wel naar vrijheid. Een vrij leven. Een leven van de zwarte vlag. Wel een leven dat men dan 'randfiguur-achtig' noemt.

Het is dus onterecht dat je mij 'randfiguur' noemt. Aan de andere kant: het ligt ook weer aan wat je definitie van randfiguur is. Ik leef voornamelijk binnen de orde. Omdat dat veiliger is.  Ik leef alleen buiten de orde, sporadisch, als ik ermee weg kom en het geen risico is en ik het moreel verantwoord vind.

 


Recente blogs