27 september 2021

Bloem en Voltaire

Henk Witte

‘Ik verbaas me steeds weer over het grote aantal geschikte en behoorlijke mensen op de wereld, terwijl de mensheid als geheel zo’n zootje is.’ – J.C. Bloem.

Pas op voor mensen, voor je het weet heb je de verkeerde voor. Je kunt dat niet altijd zien, geloof me. Al die vermommingen tegenwoordig. Hooligan, Skin-head, Nazi, Boeddhist, Moslim.  De straten zijn er vol mee. Sommige boosdoeners zijn zelfs vermomd als gewone mensen, als u en ik. Er zijn er met het lijf vol tatoeages, neusringen maar je ziet ze ook met gladgestreken overhemden en stropdassen, met mooie al dan niet gebloemde rokken en fraai gedrapeerde sjaaltjes om de hals of met al dan niet verplichte hoofddoeken in Staphorst en op Spangen.

Ze zijn weliswaar niet allemaal op voorhand gevaarlijk, maar wees op je hoede. Voltaire zei het al, de aarde wemelt van mensen die het niet waard zijn dat je tegen ze praat. Doe dat dan ook niet zomaar.  Juist mensen waarvan je het niet verwacht kunnen onaangenaam verrassen. Maar ga nou ook niet meteen iedereen met een onbesmet overhemd en een stropdas of een bloemetjesgordijn om de leden wantrouwen of iedereen met een kale kop of een lange baard ‘huggen’. Je hebt goede en slechte onder de goede en de slechte. Dat blijkt elke dag weer. Er zijn goeden onder de goeden die minder goed blijken te zijn en er zijn slechten onder de slechten die minder slecht zijn dan verwacht. Pleinen genoeg in Nederland met daarop een vorm gegeven betonnen- of granieten blok met vraagtekens. Ons kent ons, maar wie kent wie?

Hoed je voor een goed idee van een slecht mens. Nog linker is een slecht idee van een goed mens. Je hebt toch de neiging daar sneller in mee te gaan, terwijl je bij een slecht mens al bij voorbaat je reserves hebt. Dat laatste is verstandig. Maar anderzijds, hoewel de mens zelden beter is dan ze schijnt, houd moed en blijf vol van hoop. Uiteindelijk zullen de verschillen niet onoverbrugbaar blijken te zijn. De meeste mensen zijn immers zoals u en ik. Wij onderscheiden ons van de andere dieren. Wij drinken zonder dorst en vrijen in alle seizoenen. Verder moeten we maar vooral trouw zijn aan onze beperkingen. Beperkingen die ons te snel doen oordelen bijvoorbeeld.

Henk Witte


Recente blogs