zondag, 10 november 2019

Ik ben echt een oude lul: als ik een haring kocht in de vishandel legde hij/zij die op een papiertje, deed er ui en/of zuur bij en wikkelde hem in een krant. Nu krijg ik hem in een plastic bakje en het garnituur in plastic zakjes. 

Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Over statiegeld op de melkflessen van mijn jeugd. Het brood ook in papieren zakken. Tot het plastic kwam, zag en overwon. 'Zo gemakkelijk'. 

Ik liep van IJmuiden naar Den Haag over het strand en zag om de mete een plastic verpakking, meestal van de 'usual suspects': Nestle, Procktor & Gamble etc. etc. In Katwijk wa ik zo woest op iedereen dat ik wildvreemden erop aansprak. Ze keken me wezenloos aan. 'Zij niet hoor'...

'We hebben het toch zelf gewild?' wordt er gezegd; er 'zelf voor gestemd'. Dat zeggen ze over Wo2 en de Duitsers ook maar is een leugen. 'Die Duitsers zijn nu eenmaal oorlogszuchtig', itt tot wij, de Engelsen of de Fransen. Gelooft u het?

'We' hebben niets gewild en hebben ook niets te willen: er wordt voor ons beslist door de industrie, de wet van vraag en aanbod, van winst en verlies, gesanctioneerd door Brussel en Den Haag, onze 'gekozenen' die zouden doen wat WIJ willen. Gelooft u het?

Nu zit er plastic in onze vis. Direct gevolg van de plastic verpakkingen. Uiteraard zit het ook in onze melk; in alles, ook in de lucht die we inademen, die fijne fijn stof-cocktail. 

'De gevolgen voor de volksgezondheid zijn nog niet voldoende onderzocht' lezen we. Helaas. Raar toch? Je zou zeggen dat dat prioriteit verdient en in afwachting van de uitkomst: iedere stap in de richting van meer plastic tegenhouden. Nee natuurlijk. Het wordt niet eens overwogen door onze 'volksvertegenwoordigers'. Toch hebben ze allemaal de mond vol van het klimaat. De opwarming waar 'wij' volgens hen verantwoordelijk voor zijn 'met z'n allen'. Het is niet zo dat zij, onze wetgevende macht, er iets aan gaan doen, nee, 'wij moeten minderen': minder vlees, vliegen en de verwarming een tandje lager. 

Zelfs bij 'verantwoorde' winkels is veel in plastic verpakt. Net als in de VS waar ook de natuurwinkels vol liggen met shit; 'biologische shit'. 

'De opwarming' is een afleidingsmanoeuvre om ons de andere kant op te laten kijken terwijl wij en ons milieu worden vergiftigd en er niets tegen gebeurt. Want het is onmogelijk iets te doen tegen de opwarming: een volgende oorlog zal ongedaan maken wat 'wij met z'n allen' minderen aan vlees eten en vliegen. 'De Co2-neutrale oorlog'? Laat me niet lachen. Dat zal dan een atoomoorlog moeten zijn, want dat is 'schoner'. (WK)