dinsdag, 2 juli 2019
Onderwerp

In 'Recht op armoede' beweert Bender dat de Gele Vestjes in meerderheid uit bejaarden zouden bestaan. Waar hij dat vandaan haalt moet iedereen die de protesten volgt zich doen afvragen of deze scribent zich wel ooit in de beweging heeft verdiept. Er is door MSM van alles over de Gilets Jaunes beweerd: dat ze 'extreem rechts' zouden zijn, dat ze 'anti-buitenlanders' zouden zijn, dat ze 'anti-vrouw' zouden zijn, 'anti-semitisch', maar dat ze voornamelijk uit bejaarden zouden bestaan zoals Bender ons 'uit Frankrijk zelf dus geloof me maar' probeert wijs te maken hebben zelfs de meest rabiate tegenstanders niet durven beweren. Bekijk de urenlange verslagen op het net en overtuig uzelf. Voor het tijdperk van het web waren dit soort beweringen zonder enige grond misschien mogelijk, nu is het belachelijk. 

Toen ik decennia geleden in Zuid-Frankrijk woonde (departement 66) waren daar ook al geitenboeren, net als Bender, die geitenkaas maakten, zonder uitzondering afkomstig uit Duitsland of Nederland. Fransen zagen weinig in deze 'alternatieve' kaasmakerij in gebieden die ontvolkt waren geraakt in de voortschrijdende verstedelijking. Wat ze met Bender gemeen hadden was een minachting voor het Franse volk dat deze rurale gebieden verlaten had en het een ontbreken van belangstelling voor wat er in het land speelt. Dat was niet verwonderlijk. Het zorgen voor de dieren en het maken van kaas (een zeer zorgvuldig werk, anders gaat het fout) en hun verblijf in de bergen verhinderde veel contact met de buitenwereld. Verder ontbrak het hen aan kennis van de Franse taal. Ze stonden om hun waar te verkopen een paar dagen op de markt in naburige agglomeraties en natuurlijk hadden ze dan contacten, maar die bleven beperkt tot gemeenplaatsen en verder bestond hun clientèle voornamelijk uit toeristen en de buitenlanders die er een 2e huis bezaten. De autochtonen kochten geen kaas bij buitenlanders op de markt. De meeste kaas kochten ze, toen al, in de supermarkt. Ten onrechte, want al liepen er soms de maden uit, deze Duitsers en Hollanders maakten vaak zeer smakelijke producten. Vergelijk het met een Marokkaanse vishandel die haring serveert.

Hoewel Bender nogal tweeslachtig over de Gilets Jaunes schrijft, overheerst minachting en ook hij denkt, net als MSM, dat het protest van voorbijgaande aard zal zijn. Of zelfs al voorbij zou zijn. 

Het is duidelijk dat hij met zijn desinformatie de media op de hand van Macron parodieert. Nogmaals, bejaarden? Natuurlijk doen die ook mee, ze worden immers zwaar getroffen door de bezuinigingen van Macron, maar de meerderheid zijn arbeiders, kleine zelfstandigen en opvallend veel jongeren. Er waren beschuldigingen van 'racisme', maar die zijn allemaal weerlegd door de feiten: alle kleuren van de regenboog en een opvallende rol voor de 'Mariannes', de vrouwen die al zo'n belangrijke rol speelden in alle opstanden in het land van de bakermat van de Revolutie.

De minachting voor het gewone volk zit er diep in bij Bender. Ik hoop voor hem dat hij een fijn pensioen bij elkaar scharrelt met zijn geiten, maar ik denk dat, mocht hij in Frankrijk blijven, zijn oude dagvoorziening bepaald zal worden door het succes van het volksverzet. (WK)