vrijdag, 23 augustus 2019

In een satirisch stuk ('Zie ze vliegen') verkondig ik dat ik het altijd koud heb (is ook zo) en de opwarming van de aarde me niet snel genoeg kan gaan. Satirisch, voor de goede verstaander, met een serieuze ondertoon: het kapitalisme dat verantwoordelijk is voor deze ongebreidelde uitputting van de aarde probeert de verantwoordelijkheid ervoor af te schuiven op de eenvoudige consument die niets anders doet dan de trend volgen: van cassettedeck naar cd speler en het nieuwste model smartphone zolang het betaalbaar is.

Terwijl de multinationals 'groen' zijn geworden (SHELL) en het Amerikaanse leger jaarlijks evenveel uitstoot en verontreiniging produceert als een land als Zweden  moeten wij ons schuldig voelen over ons oude dieseltje en ons hamburgergebruik. Zo werkt dat: de rijken mogen vliegen in hun privé jets tot ze erbij neervallen maar wij moeten vliegschaamte hebben voor de vakantie naar de Maldiven. Terwijl Bolsonaro de Amazone in de fik steekt en Nederland nog wat extra Joint Strike Fighters bestelt 'voor het milieu'. Is de Koninklijke Landmacht al groen? 

Ook al douche ik al tien jaar koud, loop ik 26 kilometer naar zee, het klimaat wil maar niet gered worden. Ik word er wel eens moedeloos van. Onze scholieren die een welwillend oor troffen in Den Haag, zo bezorgd over hun toekomst, terwijl ze lekker doorsurfen op de mogelijkheden die 'de nieuwe tijd' hen biedt en Zweedse Greta die aan boord van een zeilschip gaat om niet te hoeven vliegen naar de VS. 'Voor de goede zaak'. De jeugd zal de wereld redden - geloof het maar niet. De Nederlandse jeugd? Die volgevreten generaties die misschien geen 'patatgeneratie' meer genoemd kunnen worden omdat ze aan de vegoburger zijn is erger dan welke generatie voor hen als het om medeplichtigheid aan vervuiling en verspilling gaat en hoe kan het ook anders: van wie hadden ze het moeten leren. Het ministerie van Onderwijs in Den Haag?

50 jaar geleden trof ik een biologieleraar die voor zijn tijd erg milieubewust was (over DDT, niet afbreekbaar en cumulatief in de levende natuur), maar ons vertelde dat klimaatverandering iets van lange, zeer lange adem was dat we niet tijdens ons leven zouden kunnen ervaren.

Ik leef 's zomers in de natuur (Kennemerlân) en maak er de klimaatverandering aan den lijve mee. Sommige soorten planten gedijen er goed bij: helmgras, duindoorn, om er een paar te noemen. Andere soorten (de lage bramen,'Kennemer druiven', mijn favoriet) hebben het moeilijk. Omdat er (als tropische voorbereiding) meer neerslag in een keer valt ipv langdurige neerslag zoals vroeger, droogt de bodem uit maar profiteren planten die vroeger verdroogden in de zomer ervan en woekeren ten nadele van lage bramen.

Het effect van de heftige neerslag (in de kustgebieden het sterkst omdat regenwolken zich er ontladen zodra ze land bereiken) is spectaculair: paden groeien in een paar weken dicht. Een tropische jungle dient zich aan. Ik kan slechts omzien in verwondering. 

De wal zal het schip keren. Eerder zal er niets gebeuren behalve cosmetische ingrepen, doekjes voor het bloeden. Omdat het winstbejag iedere werkelijke verandering zal blokkeren. In de VS wordt het socialisme ontdekt, nu het in Europa morsdood is. Daar zal de verandering plaatsvinden. Als een late rechtvaardiging van Marx en Engels die in 1872 (na de val van de Commune) de zetel van de International Working Men's Association van Londen naar New York overbrachten, omdat ze voorspelden dat het kapitalisme daar zijn volgende hoogtepunt (na Engeland en Duitsland) zou vinden.

Europa heeft zijn kans gehad en gemist. De volgende revolutie zal in Amerika plaatsvinden. 'Eindelijk gerechtigheid'. (WK)