• 15 juni 2020
    Oorlog en ontwapening

Militaire aanwezigheid VS in Europa schuift verder op naar het oosten

JoopFinland

Washington voert de militaire druk op Moskou verder op door Polen als de locatie te kiezen om de messen van het Pentagon te slijpen. De boodschap lijkt te zijn ‘overgave aan westers kapitaal of we blijven jullie land militair omsingelen’. Het veroorzaakt een wapenwedloop die zomaar kan ontaarden in een oorlog in Europa met de VS als groepsleider.

De VS hebben al ongeveer 4000 troepen in Polen. Warschau heeft met Washington een overeenkomst ondertekend die voorziet in de opslag van zware Amerikaanse militaire uitrusting op zijn grondgebied. Op een vliegbasis in Laska, het trainingscentrum voor grondtroepen in Drawsko Pomorskie, en andere militaire complexen in Skwierzyna, Ciechanów en Choszczno.

Amerikaanse functionarissen hebben ook plannen aangekondigd om zwaar militair materieel te plaatsen in Litouwen, Letland, Estland, Roemenië, Bulgarije en mogelijk ook Hongarije, Oekraïne en Georgië.

Een recent rapport geeft aan dat de VS van plan zijn de komende maanden 9500 troepen uit Duitsland te verwijderen, waarvan minstens 1000 man personeel naar Polen gaat. De rechtse Poolse regering ondertekende vorig jaar een overeenkomst met Washington voor een bescheiden troepenmacht en heeft aangeboden te betalen voor meer infrastructuur om Amerikaanse troepen te huisvesten. Ooit bood het $ 2 miljard aan om te helpen betalen voor een grote permanente Amerikaanse basis in hun land.

Sommige NAVO-landen zien deze acties als onnodig provocerend. Moskou heeft herhaaldelijk bezwaar gemaakt tegen deze escalatie in Oost-Europa door te zeggen dat de NAVO een agressor is en de Russische soevereiniteit bedreigt. De VS-NAVO antwoorden dat door het vergroten van de logistieke en transportcapaciteiten in Oost-Europa de alliantie de bewegingssnelheid van de NAVO-troepen naar Rusland kan verhogen.

De Amerikaanse Nationale Garde heeft samenwerkingsprogramma's met vrijwel alle Oost-Europese landen. De Nationale Garde roteert haar in de VS gevestigde troepen in en uit deze landen, waardoor het Pentagon kan beweren dat het ‘permanente’ troepenniveau in de regio klein is.

Op de Amerikaanse agenda staat al een roterende pantserbrigade van het leger, een door de VS geleide multinationale NAVO-gevechtsgroep die zich dichtbij het Russische grondgebied van Kaliningrad bevindt en een luchtmachtdetachement in Laska. De Amerikaanse marine heeft ook een contingent zeelieden in de Noord-Poolse stad Redzikowo, waar verder wordt gewerkt aan een raketverdedigingssite die integreert met systemen in Roemenië en op zee met Aegis-destroyers.

Buiten Powidz, een van de grootste vliegvelden van Europa, is een stuk bos gekapt om plaats te maken voor een door de NAVO gefinancierde opslagplaats van $ 260 miljoen voor tanks en andere Amerikaanse gevechtsvoertuigen. Een munitiebunker en verbeteringen aan het spoor staan ook op het programma.

De Amerikaanse antiraketsite nabij de Poolse noordkust van de Oostzee zal, wanneer deze dit jaar is voltooid, deel uitmaken van een systeem dat zich uitstrekt van Groenland tot de Azoren. De ‘Missile Defense Agency’, een eenheid van het Pentagon, houdt toezicht op de installatie van het door Lockheed Martin gebouwde ballistische raketsysteem ‘Aegis Ashore’ op de grond. In mei 2016 schakelden de VS een vergelijkbare site van $ 800 miljoen in Roemenië in dat deel uitmaakt van dit ‘Aegis Ashore’ programma,

Van de Roemeense en Poolse raketlanceerinstallaties ‘Aegis Ashore’ kunnen de VS ofwel Standard Missile-3 (SM-3) onderscheppingsraketten lanceren (om de vergeldingsreactie van Rusland na een Pentagon ‘first-strike’ aanval af te weren) of nucleaire kruisraketten die Moskou in 10 minuten tijd kunnen treffen.

De overeenkomst tussen de VS en Polen is één van de vele soortgelijke overeenkomsten die de laatste tijd zijn ondertekend tussen de VS en verschillende landen in Midden- en Oost-Europa. Zo wil de VS Rusland steeds verder in de tang nemen.

Henk van der Keur