• 07 februari 2020
    Klimaatbeweging

Nucleaire ondergang

JoopFinland

Uw verslaggever is opgegroeid met brochures waarin met tekeningen werd aangegeven wat te doen in geval van een atoombom-aanval: onder de trap gaan zitten en eten van het proviand (scheepsbeschuit van een inmiddels verdwenen 'koninklijke' bakkerij) dat werd voorgeschreven. Er werden schuilkelders gebouwd (met een 'geheim teken' te herkennen) en de BB, Bescherming Bevolking (in uniformen die deden denken aan de BS, de Binnenlandse Strijdkrachten die bij onze bevrijding in 1945 werden ingezet om een Communistische machtsovername te verhinderen, onder leiding van voormalig SS-er en nazi-spion Prins Bernhard). Ik sliep bij een NJN-congres in Grouw in deze schuilkelders. Om ze nog van enig nut te laten zijn. 

Stel dat je zo'n schuilkelder (gebouwd door dezelfde bedrijven die in WO2 voor de bezetters hun bunkers bouwden, nog in volle glorie te bewonderen aan onze 'Atlantikwall') had gehaald, 3 weken op scheepsbeschuit had overleefd en daarna weer naar boven ging, naar de platgebombardeerde wereld. Stel je het aangezicht voor. Wat je dan moest doen stond niet in de brochures. Wat je moest eten bijvoorbeeld. Moest je voor slapen terug naar je stapelbed in de schuilkelder? 

De VS hebben een nieuw atoomwapen ontwikkeld. Dat moet al ver vóór Trump zijn ontworpen. Hij moet het alleen nog gaan gebruiken, zo is het plan. Maar de Donald heeft aangegeven niet zo'n liefhebber van het gebruik van kernwapens te zijn. Zoals hij evenmin weinig enthousiasme toonde voor het beginnen van conventionele oorlogen. Dat was de  reden voor zijn impeachment. (WK)

Voetnoot: Beluister commentator Kim Iversen over het onderwerp op haar youtubekanaal.