Wie wil in godsnaam hier bij horen?

maandag, 31 augustus 2020
Donderdag 20 augustus hoorde ik van iemand in een kringloopzaak dat er in het centrum van Den Haag werd gevochten. Wat? Er is toch alleen een bijeenkomst van ouders over de kindertoeslag-affaire? Zouden die ouders eindelijk hun tanden laten zien, zich niet uit het veld laten slaan, de Tweede Kamer binnendringen en poepluiers op de tribune achterlaten?

Jose van Leeuwen

Wat is waarheid?

donderdag, 27 augustus 2020
Dagelijks wordt de vraag opgeworpen. Wat is waarheid? De laatste Zomergast bij de VPRO op zondagavond had de vraag zelfs als leidraad gekozen voor een belangrijk deel van zijn favoriete tv-avond. Ilja Pfeiffer ging op zoek naar de verhouding tussen feit en fictie, tussen ratio en emotie op weg naar meer inzicht in nepnieuws en complotdenken. En op dinsdag riep een journaliste op Radio 1 vertwijfeld uit: “Kennelijk zijn er meerdere waarheden.”

Rob Lubbersen

Shit van vandaag

dinsdag, 25 augustus 2020
Je kan niet om de politiek heen. Je moet de politiek voeren, of je wilt of niet. Ik begrijp goed dat je niet wilt. Je wilt geen meningen hebben. Toch heb je ze, of je wilt of niet.

Nayako Sadashi

Arrivederci Steve Bannon

zondag, 23 augustus 2020
Een paar jaar geleden reisde oud-adviseur en hielenlikker van Donald Trump Steve Bannon, naar Europa om het populisme een handje helpen. Een citaat van deze schertsfiguur in die tijd: “Ik kom al mijn hele leven op voor de gewone man.”

Henk Witte

Grondige twijfels

zaterdag, 22 augustus 2020
Bij VPRO-Zomergasten van vorige week zondag zei Carola Schouten iets dat zich in mijn hoofd vasthaakte aan vragen die me al een tijdje bezighouden. Ik ga het hier niet over Carola Schouten hebben, ook niet over het programma Zomergasten, maar ik meende het toch even te moeten melden, dat ik niet alles uit mijn eigen duim zuig c.q. in mijn eigen hoofd bedenk.

Rymke Wiersma

Gekkenwerk

woensdag, 19 augustus 2020
In de roman Gekkenwerk van Minka Nijhuis schrijft oorlogscorrespondente Lotte tussen 10 februari 1993 en 20 december 2016 brieven aan haar neef Alexander. Lotte begint als stewardess en overweegt de stap naar de journalistiek te zetten.

Martin Broek

Genoegdoening voor klokkenluider Frits Veerman

dinsdag, 18 augustus 2020
In de jaren zeventig werkte klokkenluider Frits Veerman voor een toeleveringsbedrijf van Urenco dat uranium verrijkt in Almelo. Hij nam waar hoe een collega van hem uit Pakistan, Abdul Quadir Khan, spioneerde voor het toenmalige regime in Pakistan. Het gaat hier om staatsgeheimen, omdat uraniumverrijking technologie betreft die ook gebruikt wordt voor de productie van hoog verrijkt uranium voor kernwapens. Nu, ruim veertig jaar later wordt Frits Veerman in het gelijk gesteld door het Huis van Klokkenluiders.

Henk van der Keur

Kleurenrevoluties

maandag, 17 augustus 2020
Herinnert u zich de oranje-revolutie in Oekraïne nog? 2004; Joesjenko, die met gif was bewerkt en Julia Timosjenko met de vlecht. In Wit-Rusland is de kleur (niet verwonderlijk) wit. Voor de rest is het scenario hetzelfde: regime change.

WK

De lens van Darwin

zondag, 16 augustus 2020
Laatst was Frans de Waal op de radio, de apen-onderzoeker, de darwinist. Je kent hem. Ik moest denken aan Pjotr Kropotkin, die andere darwinist, uit 'onze' hoek.

Nayako Sadashi

De roep om vrijheid die wordt overstemd - Refugee lives matter!

zaterdag, 15 augustus 2020
Terwijl Willem Engel des Doods in Rotterdam al knuffelend predikt dat ‘we in bezet gebied leven’ pleegde de 14-jarige uit Syrië gevluchte Ali Ghezawi zelfmoord in een AZC omdat hij het land uitgezet dreigde te worden. Zijn toekomst werd van staatswege vernietigd. De jongen wilde cardioloog worden.

Joke Kaviaar