Strandblokkade bij autorace Zandvoort: geweldig plan!

vrijdag, 28 februari 2020
Op 3 mei vindt er in Zandvoort een van overheidswege gefaciliteerde vorm van milieuverwoesting plaats. Op die dag wordt voor het eerst sinds 1985 op het voor dat doel weer opgetuigde circuit een Formule 1 race gereden: een wedstrijd scheuren in een auto op een rijbaan. Ook op 1 en 2 mei wordt met een automobiel geraced op die baan. Dat heet ‘sport’ en ‘goed voor de economie’.

Peter Storm

De verkeerde zorgen

donderdag, 27 februari 2020
Tijd om anders te gaan denken. We gedragen ons nog te veel of het coronavirus te stoppen is, maar daarvoor lijkt het te laat. Beter is het te gaan nadenken over inperking: hoe kunnen we een pandemie remmen of vertragen: welke maatregelen zijn effectief, welke zijn onzin? Wat kun je doen, wat kun je beter laten?

Karin Spaink

Corona-virus

woensdag, 26 februari 2020
Ik ben geen medicus, maar stel me een aantal vragen over het longvirus Corovid '19.

WK

Vijftig jaar Urenco

dinsdag, 25 februari 2020
Op 4 maart 2020 is het precies 50 jaar geleden dat in het gemeentehuis van Almelo het Verdrag van Almelo werd ondertekend. Het Verdrag van Almelo is een overeenkomst tussen Nederland, Verenigd Koninkrijk en West-Duitsland over het opzetten van een onderneming met als doel het verrijken van natuurlijk uranium door middel van ultracentrifuges. Daartoe besluiten de drie landen een bedrijf op te zetten voor de fabricage van centrifuges en verrijkingsfabrieken: Urenco.

Henk van der Keur

Hebben labels nut?

maandag, 24 februari 2020
Laatst hoorde ik iemand zeggen: Maar ik bén nou eenmaal autist ... Mensen gebruiken de laatste jaren veel labels, om elkaar te categoriseren. Labels als : sociopaat, autist, borderline, ADHD, dit/dat. Het zijn meestal niet heel positieve aanduidingen. Althans, het is niet iets waar men mee pronkt doorgaans. Ik ben ADHD, dat staat niet op je CV. Ik ben borderline, dat zeg je doorgaans niet om mee op te scheppen. Het zijn dus niet alleen maatschappelijke indelingen, het zijn ook stigma's.

Nayako Sadashi

Het hoe en wat, en vooral het waarom van links bewegen

maandag, 17 februari 2020
Een hele goeie maandagmorgen urgenderende en rebellerende klimaatkids! Wat brengt de nieuwe werkweek? Boeren. Woensdag. In Den Haag en omstreken. Gelukkig hoeven we niet weer naar Boxtel want daar wordt het carnaval, de tijd voor de leuter zoals ze dat in Brabant noemen.

JoopFinland

Bantoestas voor Palestina

vrijdag, 14 februari 2020
Het langverwachte 'vredesplan van de eeuw' voor Israël/Palestina heeft een te verwachten resultaat opgeleverd, onacceptabel voor de Palestijnen. Een Zuid-Afrikaans apartheidsmodel met 'bantoestans' voor de Palestijnen. 'Zwitserse kaas' noemde de Palestijnse president Abbas het in de VN.

WK

Nijmeijer uit Nijmegen

donderdag, 13 februari 2020
We kennen misschien het verhaal van een dame genaamd Tanja Nijmeijer. Afkomstig uit Nijmegen. Zij was lid van de Internationale Socialisten in Nederland (trotskisten ) en zij was heel fel links. Maar dan écht radicaal.

Nayako Sadashi

Wat te doen tegen extreme verrechtsing

woensdag, 12 februari 2020
Rechts tot extreem rechts. Eén naam is minder bekend, ene Mark van den Oever. De boer die zich behandeld achtte als de kleine bevolkingsgroep die 75 jaar geleden gedecimeerd de Tweede Wereldoorlog overleefde. Bekender zijn opspelende types als Baudet, Bleker en Wilders, om er een paar uit te kiezen.

Hans Boot

Nucleaire ondergang

vrijdag, 7 februari 2020
Uw verslaggever is opgegroeid met brochures waarin met tekeningen werd aangegeven wat te doen in geval van een atoombom-aanval: onder de trap gaan zitten en eten van het proviand (scheepsbeschuit van een inmiddels verdwenen 'koninklijke' bakkerij) dat werd voorgeschreven.

WK