Tegen de digitale dictatuur van de miljardairs

zondag, 29 december 2019
Op tweede kerstdag werd ik verrast door een interview van France24 met Vandana Shiva dat flink tegen een aantal schenen trapt. Aanleiding was haar nieuwe boek met de verkorte titel ´Oneness against the 1%´. Hierin rekent ze af met miljardairs als Gates en Zuckerberg die een digitale dictatuur willen opleggen aan de landbouw in een poging die te monopoliseren.

Taco van Dommels

Dertig jaar Doca. Een terugblik

vrijdag, 27 december 2019
Op 31 december 2019 zal de Stichting Dokumentatiecentrum Arnhem (Doca) ophouden te bestaan. Na drie decennia maatschappelijke inzet, met name op de terreinen verantwoord ondernemen, vredesvraagstukken en duurzame ontwikkeling, is het tijd voor anderen – jongeren naar wij hopen – om het stokje op hun manier over te nemen. Tijd derhalve voor een terugblik op het illustere bestaan van deze ‘horzel van Arnhemse ondernemingen’ zoals dagblad de Gelderlander de stichting in een achtergrondartikel ooit noemde.

Ed Bruinvis

Sleuren naar Schiphol

donderdag, 26 december 2019
Hallo lieve meisjes en jongens van de rebellerende klimaatjeugd! Nog even gapen en dan is kerstfeest weer achter de rug en kunnen we naar ons eigen feestje. Op Schiphol, zaterdagmiddag. Verzamelen op het plein voor de hoofdingang en dan weer naar Plaza. Net als laatst, inderdaad. Retourtje Schiphol is onze actie dan ook gedoopt…

JoopFinland

Oorlogsherinneringen

woensdag, 25 december 2019
Welkom thuis stond er met grote handgeschreven letters op een grauw kartonnen bord. Boven de deur en onder een boog van bloemen. M'n ome Jan was in 1949 terug uit Indonesië, maar de uitgelopen buurt sprak van Indië, overigens niet als enige.

Hans Boot

Rechts socialisme

dinsdag, 17 december 2019
Rechts feminisme. De valsklinkende munt geslagen door zuster Vlaardingerbroek. Ze werd groepsverkracht op een congres van het Forum maar kwam er zingend uit. ‘Hoe kunnen ze het missen, die linkse vrouwen’, zo kweelde ze met dat op een tieptruthogeschool opgelopen erretje. ‘Ze zijn tegen patriarchale mannen maar importeren juist hitsige patriarchale mannen van elders.’ Geen microfoon sloeg haar over.

Eva Bardi

Anders leven, directe actie en anti-kapitalisme

vrijdag, 13 december 2019
Welke rol kan een alternatieve manier van leven, en de vorming van gemeenschappen die een alternatieve manier van leven in de praktijk brengen, spelen in de verandering van de maatschappij? En hoe verhouden directe acties tegen de fossiele en aanverwante industrie zich tot de strijd tegen het kapitalisme? Dat zijn belangrijke en actuele vragen in deze tijden van klimaatcrisis. Ze komen aan de orde in een stuk dat Bender schreef op Konfrontatie.

Willem Bos

ZAD, zône à défendre

dinsdag, 10 december 2019
In het linkse Franse maandblad 'Le Monde Diplomatique' stond in de oktober-editie 2019 een stuk van de hand van Frederique Lordon. 'Et la ZAD sauvera le monde…'. ZAD staat voor 'Zone à Défendre'.

Bender

NIDV verkoopt gebakken lucht

zondag, 8 december 2019
Op 19 november werd in Den Haag de eerste openbare bijeenkomst van de NIDV (Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid) gehouden.

Jose van Leeuwen