Arbeidsethos in de bajes

zondag, 31 maart 2019
‘Werkweigeraar’ staat er onder mijn naam en foto nu, nadrukkelijk rood omkaderd. Ik zag dit afgelopen week in het kantoor van de piwi’s op het grote beeldscherm met foto’s en namen van alle gevangenen in de afdelingen QA en QB. Bij de andere vrouwen staat op die plek welk werk ze doen, omkaderd in verschillende kleuren, bijvoorbeeld roze, paars, groen en blauw, en geel voor ‘ziek’.

Joke Kaviaar

‘Stoplichtmodel’ in bajes is chantage en bezuinigingsmaatregel

zaterdag, 30 maart 2019
Ieder mens wil in vrijheid leven. Een intens verlangen dat je dagelijks plaagt als je gevangen zit. Het minste beetje meer bewegingsruimte dat je zou kunnen worden gegund, zul je geneigd zijn aan te grijpen. Pakken, die kans. Als dat gevoel weg is, ben je afgestompt, verloren.

Joke Kaviaar

Crisis in drie dimensies

zondag, 10 maart 2019
Er hangt recessie in de oververhitte kapitalistische lucht. Een paar berichten van de afgelopen dagen...

Peter Storm

Neederland laat man in Bahreinse kerkers folteren: #doesboos!

zaterdag, 9 maart 2019
Gefeliciteerd, Harbers, Dijkhoff, Rutte, IND, DT&V en alle andere verantwoordelijken, jullie hebben met succes een man laten deporteren naar marteling en levenslange opsluiting. Neederland is er vast een stuk veiliger op geworden!

Joke Kaviaar

VS versus China: boter of kanonnen?

woensdag, 6 maart 2019
Een gekleurd relaas over ideologie, media, diplomatie en wapens, maar ook over de bondgenootschappen van gisteren en van morgen. Historicus Jude Woodward verdedigt China en valt de VS aan.

Martin Broek

Rapport… voor de bajes zal je bedoelen!

woensdag, 6 maart 2019
Een paar uur na de lawaaidemo (afgelopen zondag, redactie) zit ik met pijnlijke spieren, blauwe plekken en een wat dikke linkerhand terug in ‘mijn’ cel (QB17, je weet wel, de 7de van links).

Joke Kaviaar

Prins Marco

dinsdag, 5 maart 2019
Waar Carnaval al niet goed voor is! Zat ik net in een dip omdat de windkracht negen helaas tot een briesje afslankte terwijl de optocht door Oetluldonk nog moest beginnen, kwam op Radio Oranje het bericht door over Marco Kroon. Marco de Superbosschenaar, de stoere jongen die voor de echte Oetlul niks fout kan doen, was opgepakt.

JoopFinland

Ontmanteling van de Doomsday Machines

maandag, 4 maart 2019
The Doomsday Machine, de titel van Daniel Ellsberg’s schitterende boek is niet zomaar een denkbeeldig geheel uit een filmisch meesterstuk. Een Doomsday Machine zoals die beschreven in Dr. Strangelove bestaat nu.

Henk van der Keur

In het spoor van Domela Nieuwenhuis

zondag, 3 maart 2019
Het jaar 2019 zal voor een deel in het teken staan van het overlijden van de bekende socialist Ferdinand Domela Nieuwenhuis honderd jaar geleden. Zowel de oude vrij socialistische (anarchistische) beweging als de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) van Pieter Jelles Troelstra zijn schatplichtig aan het pionierswerk van ús Ferlosser in de provincie Friesland.

Ron Blom

BH-verbranding in de bajes?

vrijdag, 1 maart 2019
In vrouwenbajes Nieuwersluis is ruim een week voor 8 maart internationale vrouwensdag van vrouwenbevrijding en feminisme weinig te merken. En dat is niet alleen omdat we hier met zoveel vrouwen opgesloten zitten.

Joke Kaviaar