Op naar de vereniging van links

maandag, 31 december 2018
De redactie van Konfrontatie berichtte me in haar gebruikelijke herinnering, een paar dagen voor de beoogde plaatsing van de 'blog': 'Je bent uitverkoren om het jaar uit te luiden'. Misschien werden met deze uitverkiezing op de geplande datum van 31 december een jaaroverzicht en voorkeurslijstjes verwacht...

Hans Boot

Ecologische strijd is persoonlijk

donderdag, 27 december 2018
Het lijkt een ironische speling van het lot lot voor de gedachten-uitwisseling dat in mijn stuk (Ecologische strijd of klassenstrijd) het woord 'kapitalisme' niet voor komt en in Willem Bos' reactie op mijn stuk (Ecologische strijd is klassenstrijd) het woord socialisme niet te vinden is. Alsof ik een groot voorstander van kapitalisme zou zijn en Bos niet aan socialisme moet denken.

Bender

2018: Het jaar van de onredelijken

dinsdag, 25 december 2018
De wereld is bijziend geworden. Dit is de enige mogelijke conclusie die je kunt trekken als je naar het afgelopen jaar kijkt. De kortetermijnbelangen kregen meer gewicht dan de vraagstukken van de lange termijn. Terwijl hun gewichtigheid een tegenoverstelde benadering zou rechtvaardigen.

Pietje Rebel

Ecologische strijd is klassenstrijd

vrijdag, 21 december 2018
Begin deze maand publiceerde Bender op Konfrontatie een commentaar onder de veelzeggende titel ‘Ecologische strijd of klassenstrijd’. De eerste zin van het stuk luidt: ‘We weten allemaal dat de wereld naar de knoppen gaat als we niet met z'n allen drastisch ons consumptie-peil gaan verlagen.’ En zijn conclusie is dat we de klassenstrijd maar moeten laten zitten want: 'Klassenstrijd is verleidelijk, als symbool wel goed, maar we zullen toch anders moeten gaan leven.’ Dat vraagt om een reactie.

Willem Bos

Boursin en vin, ziedaar wat de Nederlander weet over Frankrijk

vrijdag, 21 december 2018
'Het ziet er naar uit dat de gele vestjes over hun hoogtepunt heen zijn', stelt Rob Lubbersen in een bijdrage voor deze site vast: precies wat MSM ons ook probeert wijs te maken. Vreemd niet? Maar het is jammer voor Rob, dit is een leugen.

WK

Gele hesjes. Hoe verder?

donderdag, 13 december 2018
Het ziet er naar uit dat de Gele Hesjes over hun hoogtepunt heen zijn. Ondanks het geweld stond vorige week 70% van de Fransen achter de opstand van Les Gillettes Jaunes. Na de verhoging van minimumloon en de pensioenen door Macron vindt 64% dat ze er maar mee op moeten houden. In Parijs gaan vast nog wel wat auto’s in de fik. In Den Haag komen misschien nog twee zaterdagen wat verdwaalde hesjes koukleumen. En dan zit het er op. Dan wordt het weer op verjaardagavondjes wat verbitterd kankeren. Of?

Rob Lubbersen

De wanhoop van Porosjenko

dinsdag, 11 december 2018
De anti-Russische provocaties van Porosjenko zijn een teken dat zijn einde nabij is en dat een machtswisseling in Oekraïne aanstaande is!

Bas van der Plas

Propieten, gele hesjes en witte overhemden

dinsdag, 11 december 2018
Enkele weken geleden kwam de Sint aan in Zaanstad, er werden veiligheidsmaatregelen genomen om voor- en tegenstanders uit elkaar te houden. Zelf heb ik aan een demonstratie meegedaan in Tilburg (na het zien van de beelden van Jerry Afriyie met een ei op zijn jasje) Wat een triestigheid als je volwassenen hoort schreeuwen over het verdwijnen van ZP. Alsof hun leven er van af hing.

Jose van Leeuwen

Mensenrechten in Marrakesh? Blokkeer ook eens een vliegtuig!

zondag, 9 december 2018
Morgen maandag 10 december 2018, is het de Dag van de Mensenrechten. Het is ook de dag waarop uitspraak wordt verwacht in de zaak van de Stansted 15: een groep mensen die op 28 maart 2017 erin slaagde om een vliegtuig tegen te houden dat gebruikt zou worden voor een deportatie chartervlucht vanaf vliegveld Stansted in Engeland.

Joke Kaviaar

Centrale Raad doet uitspraak over proefplaatsingen

woensdag, 5 december 2018
De Centrale Raad heeft op 13 november uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door Marc van Hoof, advocaat van de Bijstandsbond. De zaak ging over de vraag of een proefplaats -regulier werk verrichten met behoud van een bijstandsuitkering- mag.

Piet van der Lende