Den Bosch, 1 februari: landelijke vergadering Kick Out Zwarte Piet

Inhoud nieuwtje

Kick Out Zwart Piet (KOZP) organiseert op zaterdag 1 februari van 15.00 - 18.00 uur haar eerste landelijke bijeenkomst van het jaar in Den Bosch. Tijdens deze bijeenkomst zullen we gezamenlijk invulling geven aan de landelijke campagne #2020ZwartePietVrij. De bijeenkomst is besloten en alleen toegankelijk voor betrokkenen en iedereen die in 2020 samen met ons in actie wil komen voor een racismevrije Sinterklaastraditie. Tijdens de bijeenkomst werken wij acties uit die in 2020 het hele jaar door zullen plaatsvinden.

De campagne #2020ZwartePietVrij richt zich nadrukkelijk op pro-zwarte piet burgemeesters, gemeenten, winkeliers, intochtcomités, antidiscriminatiebureaus en andere instituten die hun maatschappelijke en pedagogische verantwoordelijkheid om racisme uit te bannen naast zich neerleggen. Wij roepen iedereen op om met ideeën te komen, input te geven en/of mee te doen aan de acties die hieruit voortvloeien.

Protesteren blijft een effectief middel om de dialoog en bewustwording voort te zetten: er zijn veel veranderingen op gang gebracht doordat mensen de straat op gingen. In steeds meer gemeenten en andere instituties zien wij de aanpassing van de racistische figuur zwarte piet en steeds meer wordt racisme in de Nederlandse samenleving bespreekbaar. Deze vooruitgang willen we met jou in 2020 voortzetten!

RIP PEREZ JONGLOY
Vol ongeloof en met groot verdriet hebben wij op 7 december 2019 jl. kennis genomen van het overlijden van mensenrechtenactivist Perez JongLoy. Perez is onder meer bekend door de 1873-buttons, die het juiste jaartal van de afschaffing van de slavernij aangeven, de fameuze rechtszaak in Amsterdam tegen zwarte piet en de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst bij het graf van de tot slaafgemaakte Elieser. Voor KOZP was hij echter nog veel meer dan dat. Behalve dat hij betrokken was bij verschillende acties, was hij ook een grote broer. Op zaterdag 25 januari zullen wij stilstaan bij zijn nalatenschap, bij wat hem zo’n bijzonder mens maakte en waarom wij het van belang achten om zijn werk voort te zetten.

PROGRAMMA
1 februari | 15.00 - 18.00 uur | Den Bosch

14.30 - 15.00 Inloop
15.00 - 15.30 Nalatenschap Perez JongLoy
15.30 - 16.00 Introductie
16.00 - 16.45 Breakout-sessies
16.45 - 17.00 Terugkoppeling breakout-sessies
17.00 - 18.00 Borrel en muziek

LET OP!
Aanmelding voor dit evenement is verplicht via het aanmeldingsformulier. Na de aanmelding ontvang je de locatie van de bijeenkomst. Meld je aan via de volgende link: https://forms.gle/fR4xBeupKKipwcc7A

KOZP zal met de lokale autoriteiten voor de nodige veiligheidsmaatregelen zorgen.

Voor vragen en of opmerkingen kun je contact opnemen via kozwartepiet@gmail.com.