Volkskrant werktuig Deep State

zaterdag, 27 januari 2018
Auteur
WK

De Volkskrant krijgt taart van Deep State. Vorig jaar lanceerde de NRC een smerige aanval op onze enige Nederlandse volkstribuun Omzigt, ten behoeve van zekere belangen. Uiteraard kon ons 'katholiek vakbondsblad' De Volkskrant niet achterblijven in serviliteit jegens de macht: in inclusief de voorpagina maar liefst 5 pagina's werd uit de doeken gedaan hoe onze AIVD en MIVD al in 2014 ontdekten dat de Russen bezig waren de VS te hacken.

Dat ontdekten ze in de zomer van 2014, vlak voor de MH17 werd neergehaald. In november drongen de Russen het State Department binnen; 'AIVD en MIVD waarschuwden de Amerikaanse diensten'. Even later was het Witte Huis aan de beurt: emails en agenda van Obama. 'AIVD en MIVD waarschuwden wederom Amerikaanse diensten'. 'De Amerikanen werden volledig verrast door de Russische agressie', vertelt Chris Painter, de enige bron die met name wordt genoemd in de anonieme rij van tipgevers. 'Hij was jarenlang, tot afgelopen augustus, verantwoordelijk voor Amerika' s cyberbeleid'. Niet zo best Chris, zou je denken. 'Dat de Russen dit zouden doen, het aanvallen van onze vitale infrastructuur en het ondermijnen van onze democratie', verzucht Painter.

Dan vallen de Russen in juli 2015 het bestuur van de Democratische Partij aan. U raadt het al: 'AIVD en MIVD waarschuwen Amerikaanse diensten'. Dan najaar 2015: 'FBI waarschuwt bestuur van de Democratische Parij dat er hackers in hun systemen zitten. De partij doet niets met die waarschuwing'. Omdat de FBI er niet bijvertelde dat het om Russische hackers ging? Is dit niet zeer merkwaardig? 'De Amerikanen sturen taart en bloemen naar Zoetermeer'. Maar dan ontspint zich de warboel met FBI, CIA, de Clinton-emails en de presidentscampagne van 2016 die Trump in het Witte Huis brengt. 'Gekozen president Trump weigert categorisch om die Russische bemoeienis expliciet te erkennen. Het zou de glans van zijn verkiezingsoverwinning halen. Bovendien heeft hij zich geregeld postief over Rusland en specifiek president Poetin uitgelaten. Het is een van de redenen waarom de Amerikaanse inlichtingendienst gretig informatie weglekt'.

In Den Haag en Zoetermeer zijn ze woedend: 'Maar hoezeer de hoofden van AIVD en MIVD hun ongenoegen ook kenbaar maken, ze hebben niet het gevoel dat de Amerikanen het ook werkelijk begrijpen'. Die domme Amerikanen ook. Help je ze, krijg je dit. Het heeft Den Haag/Zoetermeer dan ook voorzichtiger gemaakt: 'Die argwaan is na de verkiezing van Trump tot president toegenomen?' Hoezo? Lekte Trump soms? In een begeleidend 'vijf vragen over' wordt gesteld: 'Waarom zijn de hackers van de AIVD zo goed?' Of zijn de anderen zo slecht - zou Louis van Gaal zeggen. Waarom werd Nederland uitgekozen voor de MH17? 'Schijnbaar toevallig maar niet zonder god's leiding' zou mijn vader zaliger zeggen.

Bescheidenheid is niet de sterkste kant van de Hollander. Vergeef me, maar 'waar een klein land groot in kan zijn' zou mijn vader geringschattend hebben toegevoegd. Hij kende zijn pappenheimers. Ook deze grandioze scoop van het landelijk ochtendblad zou hem niet hebben verbaasd. De Volkskrant is werktuig van Deep State.

WK