Sport als greenwashing voor apartheid

donderdag, 3 mei 2018
Auteur
Jose van Leeuwen

Op 4, 5 en 6 mei rijdt de Giro d’Italia door... Israel. De start zal morgen plaatsvinden in Jeruzalem. Een groot evenement om Israel als normaal land te laten zien en het 70-jarig bestaan van Israel te vieren. De president van de International Cycling Union David Lappartient ''hopes a Giro d’Italia starting in Jerusalem will help drive peace through sport in a similar way to this year’s Winter Olympic Games on the Korean Peninsula.'

Een mooie gedachte van David Lappartient. Maar dit zeggen de organisatoren van grote evenementen altijd. Meer werkgelegenheid, meer toerisme, meer bekendheid met landen en culturen. Onderzoeken laten echter zien dat het eigenlijk altijd geld kost, heel veel geld wat ook gebruikt zou kunnen worden voor onderwijs, gezondheidszorg of sociale woningbouw.

Toen Adolf Hitler in januari 1933 aan de macht kwam als Rijkskanselier, gingen er stemmen op om de Spelen te verplaatsen (in de Verenigde Staten was er zelfs een campagne daartoe opgestart) of ze te boycotten. De Olympische zomer en winterspelen zijn gedurende WO2 afgeblazen. Maar de afgelasting heeft WO2 niet voorkomen. En de Spelen van 1936 gaven juist een boost aan het aanleggen in Duitsland van wegen en grote stadions.

Overal waar Spelen of grote evenementen plaats vinden, vinden ook mensenrechtenschendingen plaats. Mensen worden verdreven, huizen vernield, economische activiteiten tot het minimum gereduceerd daar de sponsoren geld willen verdienen. Google je naar de opbrengsten en uitstraling van de Olympische spelen dan is het toch vaak alleen maar van korte duur. Ook in Zuid Korea blijft men zitten met stadions die niet of nauwelijks gebruikt gaan worden. Maar dat staat los van de vrede, wie weet lukt het de twee Korea’s dichter bij elkaar te brengen, de nucleaire ambities van Noord Korea in te perken en de landen zich te laten herenigen.

Kunnen wij dan ook hopen op onderhandelingen met Israel wat betreft kernwapens en andere soorten wapens die de mensheid bedreigen? Zou president David Lappartient nou echt denken dat de nederzettingen verdwijnen, de wegen weer voor iedereen toegankelijk zullen zijn, de minimaal 50 criminaliserende wetten afgeschaft zullen worden, de muur voor de Giro nog gesloopt gaat worden, kinderen niet meer gearresteerd zullen worden of met kogels die in het lichaam exploderen beschoten zullen worden? Zouden de Palestijnen deel kunnen nemen aan sportevents, een Giro kunnen houden van Hebron naar Jeruzalem en via Haifa naar Tel Aviv en weer terug? Zouden de Bedoeïenen hun huizen mogen behouden, hun dorpen erkend zien worden, hun water weer horen stromen uit waterleidingen en zou Gaza vrede kennen? Zouden daar de mensen terug mogen naar hun eigen dorp, het water weer schoon worden en de elektriciteit weer geleverd worden? Zouden de bevolkingsgroepen 1 land willen delen met gelijke rechten voor iedereen?

De Giro zou dan een wondermiddel blijken te zijn, zou elk jaar en in ieder land waar oorlog heerst georganiseerd moeten worden... Laten wij zo snel mogelijk een wereldwijde Giro organiseren...

Jose van Leeuwen