KLM Maffia en staatsterreur

zondag, 24 januari 2021
Terwijl nu in grensgevangenissen mensen opgesloten worden gehouden zodat KLM ze kan helpen deporteren omdat business as usual door moet gaan, klaagt datzelfde KLM steen en been over een dreigend faillissement ten gevolge van de coronacrisis en chanteerde afgelopen dagen de overheid met het niet vervoeren van vaccins als het de zin niet krijgt om ongetest personeel terug te laten keren na een retourtje Anywhere waar de besmettingen nog talrijker zijn dan hier.

Joke Kaviaar

Rutte maakt ruimte voor corruptie

zaterdag, 23 januari 2021
Bij alle aandacht die er was voor de toeslagenaffaire liep daar als een rode draad die zogeheten Rutte doctrine doorheen. Even voor de duidelijkheid: die doctrine houdt dus in dat volgens onze Premier onderlinge discussies tussen bewindspersonen en ambtenaren vertrouwelijk plaats moeten kunnen vinden. Ik voelde aan dat ik dat maar eens goed tot me door moest laten dringen.

Henk Witte

Het kapitalisme bestaat niet!

vrijdag, 22 januari 2021
Het kapitalisme bestaat niet! Structuren bestaan niet! Complotten bestaan niet! Nou ja. Dat wil zeggen, je kunt ze niet aanraken. Ze bestaan niet buiten de gedachten van de mensen die erin geloven. Is dat geruststellend? Nee, niet echt, want je kunt ze dus ook niet zo maar even veranderen.

Rymke Wiersma

Lege kitschversie van Guthrie’s ‘Your Land’ bij inhuldiging Biden

donderdag, 21 januari 2021
Progressieven waren blij verrast toen ze hoorden dat het eindeloze culturele programma waarmee de inhuldiging van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden werd opgeluisterd, een opvoering bevatte van Woody Guthrie’s legendarische lied ’This Land is Your Land’. Het zou opgevoerd worden door Jennifer Lopez, die tot dusver nooit op veel radicale politieke inhoud in haar nummers betrapt kon worden (*). We gingen dus snel kijken/luisteren. Het was verschrikkelijk!

KeesStad

Schop die scholen van hun voetstuk!

dinsdag, 12 januari 2021
Groot is de weerstand tegen het sluiten en langdurig dichthouden van scholen in de corona-pandemie. Lang duurde de ontkenning dat kinderen een belangrijke bijdrage leverden een de verspreiding van het virus, en dat veel van die verspreiding op school gebeurde. Groot was en is de druk om de scholen zo snel mogelijk weer te openen, in juni na de eerste lockdown, in augustus en september na de zomervakantie, en nu opnieuw. Waarom staat het onderwijs op scholen op een zodanig hoog voetstuk dat ouders hun kinderen ervoor in gevaar brengen, docenten het risico willen nemen en beleidsmakers elk excuus aangrijpen om schoolsluitingen tot minder dan het noodzakelijke minimum te beperken?

Peter Storm

Boef

zondag, 10 januari 2021
Kraken is crimineel, zegt rechts. Kraken mag niet. Ook mensen van de libertarische partij zeggen dit. Kraken? Dat is slecht, dat mag niet. Foei! Stout! Af! Al zou negentig procent van Nederland leeg staan en maar tien procent van de Nederlanders een woning hebben, dan nog 'mag' kraken niet. En als iets niet mag, dan houden mensen zich daar natuurlijk aan...

Nayako Sadashi

Conditio sine qua non - reactie op Willem Bos

maandag, 4 januari 2021
Antwoord op Welke strategie in de strijd voor het milieu en tegen klimaatverandering (1 januari), dat weer een repliek was op Fata Morgana (24/12) van ondergetekende...

Bender

´Srebrenica´: geen burgeroorlog maar genocide!

zondag, 3 januari 2021
Vanochtend zond OVT (VPRO-radio) een interview uit met de maker en twee hoofdpersonen van de theaterproductie ´Gevaarlijke namen - De genocide van Srebrenica vanuit het perspectief van de overlevenden´. Ondersteund door drie acteurs construeren ze de geschiedenis van de gewone mensen in de Bosnische stad, de waanzin van de haat en hoe de genocide van Srebrenica vijfentwintig jaar later nog steeds hun leven tekent en dat van vele anderen.

Taco van Dommels

In hetzelfde schuitje

zaterdag, 2 januari 2021
Dat de Nederlanders in de sondages hoog scoren bij de categorie 'volkeren die zich gelukkig voelen' heeft mij altijd bevreemd.

WK