Ontmoedigingsbeleid

zaterdag, 28 april 2018

Het aantal klachten en bezwaarschriften o.a. in het kader van de Participatiewet, neemt drastisch af. Ambtenaren en bestuurders zoeken naar verklaringen voor dit fenomeen. Uit hun uitlatingen blijkt dat men meer aan wat zij noemen 'preventief beleid' zou doen. Uitkeringsgerechtigden worden gebeld als ze een bezwaarschrift indienen met de vraag of het niet anders kan worden opgelost. Of er wordt hen nog eens duidelijk gemaakt dat een klacht of bezwaarschrift geen zin heeft. Met andere woorden: een soort ontmoedigingsbeleid om van je rechten in juridische procedures gebruik te maken. Maar in het artikel worden ook andere redenen voor de afname van het aantal bezwaarschriften genoemd.

Ben jij ook een 'CTER object'?

maandag, 23 april 2018

Op 7 november vorig jaar werd ik 's avonds laat met de auto vanuit Amsterdam voorbij de IJtunnel langs de kant gezet. Rij- en kentekenbewijs werden gecontroleerd en verder niets. Op mijn vraag waarom ik werd gecontroleerd werd medegedeeld: "Er staat in het systeem dat er controles op u moeten worden uitgevoerd."
Verkeerscontrole als dekmantel voor opsporing en registratie dus. Aan de controle blijkt een registratie als 'CTER-object' (CTER: Contra Terrorisme Extremisme en Radicalisering) ten grondslag te liggen.

Het heeft tot januari van dit jaar moeten duren voor ik dit uitvond tijdens een uitvoerige inzage in politieregistraties. Die inzage leverde overigens nog veel meer op.

Cash 22

vrijdag, 20 april 2018

Volgens de Financial Times wil het niet zo opschieten met elektronisch betalen in Europa. De meerderheid van de mensen heeft nog steeds een voorkeur voor cash. Behalve in Nederland, dat loopt voorop als het om de overgang naar de ‘cashless society’ gaat. Wat is er toch mis gegaan in de polder dat iedereen hier als makke schapen achter de technologische rattenvanger van multinationals en systeem aan loopt?

2017: 60 jaar neoliberalisme in dans

vrijdag, 20 april 2018

Hoe exact moet de analyse zijn in een politieke dansvoorstelling? Ik vraag het me af tijdens het kijken naar Deux mille dix sept (2017) in de Stadsschouwburg van Amsterdam. De voorstelling doet denken aan bewegingstheater uit de jaren zeventig en tachtig, maar de muziek is knetterhard en 21e eeuws. Het verhaal start bij het zichtbare begin van het neoliberalisme, met het steunen van dictators in het Zuiden. Ik zie Branco Bresil, Soeharto, Mugabe, Papa Doc, Pinochet, en Portillo. Er vallen veel slachtoffers.

Podium

Blijf van mijn lijf!

woensdag, 18 april 2018

#MeToo, je hoort er niet elke dag meer over. Het zou mooi zijn als dit nu eens echt een grote beweging werd, een golf die door blijft rollen, maar ik vrees dat de golf alweer een beetje wegebt. Net als Occupy jaren geleden. Ook toen leek er een revolutie op komst, geweldloos en geheel van onderop. Waar zijn al die mensen nu gebleven, al die ideeën van toen? Wie weet gaat het hierbij anders. Net als Occupy komt #MeToo van onderop, maar deze laatste beweging is niet afhankelijk van tentenkampen, deze speelt zich af in het dagelijks leven van (in potentie) miljarden vrouwen.

'Adje Latje' Smit

maandag, 16 april 2018

Deze keer eens een liedje, In een auto, van Joop Visser, uit 1985. Lees voor Van Thijn Smit, en U bent weer helemaal bij de tijd.

In een auto die hij om een oude radio gevonden had
Langs een van de grachten
Stond 'ie stoned als een garnaal voor een bewaakte overweg
Te overwegen of 'ie wel of niet zou wachten
Voor 'm knipperden de lichten of de wereld zou vergaan
En klonk vervaarlijk belsignaal
En de zon stond laag in z'n ogen
Maar dat zeggen ze na afloop natuurlijk allemaal
En hij dacht "dit is een grap Ze doen het allemaal voor de gein"
Maar toen werd 'ie met een klap
Gegrepen door Van Thijn

Heb je wel gehoord, ze hebben Kok gestorven

Deze crisis is de onze niet!

donderdag, 12 april 2018

Het kapitalisme stort zich na de grote crash van 2008 opnieuw in een wereldwijde economische en politieke crisis, die volgens het vertrouwde recept wordt afgewenteld op degenen die dit het slechts kunnen dragen. Dat leidt in Groot-Brittannië tot woede over de verslechtering van de levensstandaard en het geplande opdoeken van het nationale ziekenfonds. In de EU zijn er de protesten in Frankrijk, Duitsland en Italië tegen de aanvallen op hún levensstandaard, terwijl in Spanje een burgeroorlog dreigt waarin de staat tactieken uit de Francotijd gebruikt om te verhinderen dat Catalonië haar onafhankelijkheid krijgt.

Na de tweede Bloedige Vrijdag in Gaza

zondag, 8 april 2018

Voor de tweede opeenvolgende vrijdag hebben Israëlische soldaten aan de grenzen van de Gazastrook Palestijnse menigten geterroriseerd met traangas en gericht geweervuur. Israël´s dappere soldaten doodden negen Palestijnse demonstranten en brachten 493 van de actievoerende Palestijnen verwondingen toe door met scherp te schieten (1). Het totaal aantal gewonden was veel hoger. Onder de doden waren een jongen van 13 jaar en een jongen van 15. (2) De verschrikkingen die het Israëlische leger aanrichtte waren vergelijkbaar met die van een week eerder. Toen joegen Israëlische troepen 18 Palestijnen de dood in en verwondden tussen de 1400 en 1500 Palestijnen.

Plan-MER Pallas schiet ernstig tekort

woensdag, 4 april 2018

De voorbereidingen voor de Pallasreactor in Petten - die in 2025 in bedrijf moet komen - gaan onverminderd door. Dat geldt ook voor de strijd daartegen door Stichting Laka. Deze week sturen wij onze zienswijze in voor het eerste deel van de Milieueffect Rapportage (MER), voor de herziening van het bestemmingsplan van een gebied naast de huidige Hoge Flux Reactor in het duingebied van Petten, gemeente Schagen, daar waar Pallas gebouwd moet worden.