Zoek de tien verschillen

donderdag, 22 december 2016

Alweer vijftien jaar geleden, maar ze leest als de dag van gister: de column van Matty Verkamman over Fortuyn. Het kostte de journalist zijn baan maar de voldoening zo vlak voor de zogenaamde feestdagen zal er bij de man niet minder om zijn geweest.

Pim en Frank

Dinsdagavond heb ik net mijn debuut op de biljartclub van ons prachtdorp achter de rug, als Barend en van Dorp begint. Precies op tijd bven ik thuis. Ik wil nu weleens horen wat Frank van den Wall Bake heeft te vertellen over de bron waaruit hij put, wanneer hij meent overal in geuren en kleuren te moeten uitleggen dat de spelers van het Nedeerlands elftal schooiers, drankorgels en vreemdgangers zijn. 

Amerikaanse tweets

woensdag, 21 december 2016

Deze week tweete ik dat Trump zich omringt met generaals en miljardairs. Het was een reactie op de benoeming van de nieuwe minister voor de landmacht Vince Viola. Vince heeft een eigen ijshockeyclub in Florida en $ 2 miljard aan bezittingen. Daar kwam kritiek op van een Amerikaan: Van Kerry werd dat nooit gezegd, wierp hij me voor de voeten.

Rubber en glyfosaat: giftig lobbyen

donderdag, 15 december 2016

RTL-tv van gisteravond: eenderde van de Nederlandse amateurvoetbalclubs heeft de geplande oefenpartijen en wedstrijden afgezegd omdat hun kunstgrasvelden bestrooid zijn met rubbergranulaatkorrels. En die korrels bevatten giftige, kankerverwekkende stoffen.

Wilders aan de macht: geen business-as-usual

zondag, 11 december 2016

Ruim drie maanden scheiden ons van de komende parlementsverkiezingen. Ruim drie maanden scheiden ons van het moment dat Geert Wilders de grootste fractie in de Tweede Kamer dreigt te gaan aanvoeren. Ruim drie maanden scheiden ons van het moment dat de vorming van een nieuwe regering begint, een regering die Wilders als premier dreigt te krijgen. Ruim drie maanden scheiden ons van wat dreigt uit te draaien op een parlementair-fascistische machtsgreep. Het is zaak dat we ons schrap zetten.

Het gevaar van extreemrechts in Oekraïne

donderdag, 8 december 2016

Neo-Nazi's en andere extreemrechtse groepen beïnvloeden met geweld en intimidatie de binnenlandse politiek en de buitenlandpolitiek van Oekraïne. In Oekraïne is de macht verdeeld tussen de regering in Kiev en zwaar bewapende ultranationalistische bataljons. De para-militairen botsen niet alleen met Kiev, maar trotseren ook de wil van Brussel en Washington. Al moet daarbij gezegd worden dat de rol van de Amerikanen dubieus is door financiële steun vanuit de VS aan Oekraïense neo-Nazi’s (Azov-bataljon). De invloed van de Oekraïense ultranationalisten via een beleid van veto door middel van geweld wordt het best geïllustreerd door de uitvoering van de Minsk-akkoorden te laten ontsporen.

Een prachtland

maandag, 5 december 2016

Historische vergelijkingen zijn bloedlink, zo niet onwerkelijk of vals. Mijn overbuurman, van 'voor de oorlog', maakt zich druk over parallellen als Trump/Hitler, Mussert/Wilders en Colijn/Rutte. Ook al zegt hij steeds 'het zal mijn tijd wel duren', hij is zeer bezorgd. De eerste twee koppels ziet hij als te grof, boze toekomstbeelden, wensdromen van (internationaal) extreem rechts. Daarin meegaan, is ze onbedoeld aannemelijk maken. Schreeuwen verwordt dan tot fluisteren; spaar en onderhoud je stem om stomheid te voorkomen. Zo kan die wel weer, dacht ik.